Takaisin sivun yläreunaan

Varkaudessa on draivia

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Sampo Luukkainen | Kaupallinen yhteistyö

Varkaudessa teollisuus uskoo ja investoi tulevaan.

Varkaus tekee kaiken vähän päinvastoin. Kun muualla Suomessa koronakriisi laski vientiä, Varkauden teollisuus kasvatti sitä lähes neljä prosenttia. Teollisuus myös investoi rohkeasti uusiin toimintoihin.

– Korona näkyi työttömyystilastoissakin muita kaupunkeja vähemmän. Hieraisimme silmiämme huomatessamme, että avoinna on 70 työpaikkaa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, sanoo toimitusjohtaja Jouko Laitinen Navitas Yrityspalveluista.

Kaupungin teollisuusyritykset toimivat pidemmässä syklissä, ja siksi kriisin vaikutus näkyy lievemmin. Kun globaalit yritykset satsaavat alueeseen, myös paikalliset pk-yritykset kehittyvät mukana.

– Edellisen viiden vuoden aikana kaupunkiin on investoitu yli 400 miljoonan euron edestä, Laitinen sanoo ja luettelee esimerkkejä: Stora Enson kartonki- ja viilupuu-, eli LVL-tuotantolinjat, Riikinvoima investoi 56 kunnan jätteet poistavaan laitokseen, AFT investoi palveluliiketoimintaa kehittävään ”Service Centeriin” ja Andritz Warkaus Works mahdollistaa uudenlaiset tuotantotekniikat uuden rakennettavan konepajan avulla.

– Lisäksi Sumitomo SHI FW Energia Oy toi vastikään esille, että he aikovat panostaa energian varastointiin. Varkaudesta käsin rakennetaan paljon tulevaisuuden ratkaisuja, sanoo Laitinen.

Laitisen mukaan kaupungin tulee jatkossakin panostaa siihen, että alueen yrityksille riittää osaajia. Puitteet ovat kunnossa, sillä kaupungissa on uusi Prisma, uusi SOTE-keskus ja Sakkyn kampus. Muuttajia autetaan tarjoamalla kolmen kuukauden vuokravapaus Wartalon vuokrataloissa, kun tulijalla on työsopimus varkautelaisen organisaation kanssa.

– Sanomme usein, että olemme Pohjois-Savon urbaanein kaupunki, kun väestö asuu taajamassa 90-prosenttisesti. Lisäksi meillä on varmaan Suomen suurin insinöörien määrä suhteessa asukaslukuun, nauraa Laitinen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Navitas Yrityspalvelut

Wredenkatu 2, 78201 Varkaus
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä