Takaisin sivun yläreunaan

Työtä kestävämmän kulttuurimatkailun puolesta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Kestävämpi ja saavutettavampi kulttuurimatkailu varmistaa, että kulttuuri kuuluu jatkossakin kaikille.

Miltä kuulostaisi matkustaa maateitse Manner-Euroopasta Kuopioon ja vierailla matkalla erilaisissa kulttuurikohteissa? Entäpä jos taide kulkisi mukana bussissa tai junassa? Ilmasto- ja kestävyyskriisit ovat pakottaneet myös kansainväliset taidefestivaalit pohtimaan, miten tapahtumat voisivat edistää kestävää kulttuurimatkailua ja taiteilijoiden liikkuvuutta.

– Tavoitteenamme on suunnitella ohjelmallisia maateitse kulkevia matkareittejä Suomeen ja Baltiaan, kuvailee Elisa Itkonen, ANTI – Contemporary Art Festivalin päällikkö.

Kestävän kulttuurimatkailun edistäminen on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Festivals’ Path -hanketta. ANTI-festivaalin vetämän hankkeen kumppanina toimii latvialainen Homo Novus -festivaali. Riikassa järjestettävä tapahtuma on sopivasti matkan varrella muualta Euroopasta Kuopioon saavuttaessa.

– Suunnittelemme latvialaisten kanssa taiteellisia sisältöjä, joista voisi nauttia jo matkan aikana – ja tietenkin myös Kuopiossa ja Riikassa. Tavoitteenamme on vuosina 2022 ja 2023 toteuttaa 4–5 taideteosta, jotka painottuvat esittävään ja digitaaliseen taiteeseen, kuvailee Itkonen.

Matkareitit ja -paketit kulkisivat esimerkiksi muiden taidefestivaalien tai -tapahtumien kautta. Ekologisen kestävyyden lisäksi yhteistyö on myös taloudellisesti kestävää, sillä yhteistyön avulla voidaan samalla tukea toisia festivaaleja ja taiteilijoita.

– Aihe puhuttaa, joten haluamme kutsua kollegat ja muut kiinnostuneet yhteisiin ajatushautomoihin. Lisäksi vuoden 2023 ANTI-festivaalilla järjestetään seminaari kestävän kulttuurimatkailun teemoista, mainitsee Itkonen.

Nuori ihminen istuu puistonpenkillä ja katsoo järvelle päin. Takana Kuopin uutta aallonmurtajaa ja järvinäköalaa.
Kansainvälisen ANTI-festivaalin yksi tärkeimmistä asioista on paikallisuus, kertoo Elisa Itkonen. Teoksia on esitetty muun muassa Kuopion satamassa.

 

Kansainvälisen ANTI-festivaalin yksi tärkeimmistä asioista on myös paikallisuus. Seinätön festivaali tapahtuu siellä, missä ihmisetkin ovat. Teoksia on esitetty metsässä, järven äärellä ja veden päällä. Yhtä lailla niitä on ollut monipuolisessa kaupunkiympäristössä Puijonnokan laavulta Väinölänniemen perukoille ja kaikkialla siinä välissä. Myös Festivals’ Path -hankkeessa ANTI tuo esille kuopiolaisille tärkeitä kohteita ja valitsee esiintymispaikoiksi alueen matkailullisesti merkittäviä kohteita.

– On paljon ihmisiä, joille esimerkiksi konserttisaliin ja teatteriin meneminen ei ole erinäisistä syistä helppoa. Siksi haluamme tehdä taiteen mahdollisimman helposti saavutettavaksi tuomalla sen kaupunkiympäristöön, Itkonen sanoo.

Itkonen kertoo, että festivaali aikoo uuden hankkeen avulla panostaa saavutettavuuteen entistäkin enemmän. Esimerkiksi festivaalin verkkosivusto tullaan uudistamaan saavutettavammaksi, jotta taiteesta ja esityksistä pääsisi nauttimaan mahdollisimman moninainen yleisö. Konkreettisia toimenpiteitä ovat muun muassa esitysten kuvausten päivittäminen siten, että niissä kerrotaan, mikäli esitykseen osallistuminen vaatii esimerkiksi kuulo- tai näkökykyä tai jonkinlaisia fyysisiä ominaisuuksia.

– Kestävintä on yhdessä tekeminen. Monet pohtivat samoja teemoja, joten haluamme mieluusti tehdä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Yhdessä ja organisaatiorajat ylittämällä jokainen saa enemmän osaamista, ideoita ja näkökulmia, kertoo Itkonen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

ANTI − Contemporary Art Festival

Nahkurinkatu 1, 70600 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen