Takaisin sivun yläreunaan

Rakennukset rikastuttamassa sisustuskulttuuria

Teksti Oodia/Lotta Leinonen | Kuvat Pexels

Leveät ikkunalaudat ja poikkeuksellinen huonekorkeus luovat ylellisyyden tunnetta nykypäivän asumiseen.

Sisustusinto ja omanlaisen kodin luominen on noussut entistäkin suurempaan suosioon niin sanotun kotoilun myötä. Osa tykkää väreistä, toinen panostaa yksinkertaisiin kalusteisiin ja joku rakentaa kokonaisuutta matkamuistoilla. Myös sisustus kulkee trendien voimalla eteenpäin uusine tyyleineen ja materiaaleineen. On kuitenkin eräs osa-alue, jota moni ei tohdi muuttaa vuodesta toiseen, eli sisustuskohteena oleva rakennus. Rakennus osana sisustusta on kasvava trendi, ja se näkyy etenkin kaupunkiasumisessa.

Vanhojen rakennusten arvo on tiedetty kauan, minkä huomaa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Nyt myös kodinlaittajat ovat innostuneet rakennusten omaperäisistä piirteistä. Vuosisatoja vanhat rakennukset pitävät sisällään oman tunnelmansa ja antavat palasia menneestä. Usein rakennusten alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut sairaala tai tehdas, ehkä aikansa porvariston rakennuttama palatsi. Hyviä paikallisia esimerkkejä näistä arvokiinteistöistä ovat Kuopion Tuomiokirkon vieressä komeileva As Oy Konttinen sekä Kuopion museo.

Erityisesti ihmisiä viehättävät jugend-talot, joissa viherkasvit voi laittaa suurille ikkunalaudoille ja kakluunit luovat oman lämpimän tunnelmansa. Jugend eli art nouveau on taiteen tyylisuuntaus, joka vaikutti vuosina 1890–1910 etenkin muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Tyylille oli tyypillistä ihmisen koko elinympäristön tuominen taiteilijan ulottuville. Rakennusten menneisyys ja vanhan ajan tunnelma voivat olla syitä suosion nousuun, toisaalta osaa ihmisistä asuintalon pitkä historia saattaa jännittää. Jugend-rakennukset ovat suurikokoisia, ja huonekorkeus hipoo kolmea metriä. Leveät ikkunalaudat ja poikkeuksellinen huonekorkeus luovat ylellisyyden tunnetta nykypäivän asumiseen.

Jugend-rakennuksissa on paljon tyylisuunnan ajalle tyypillistä koristeellista muotokieltä. Kakluunit ja ristikkoikkunat herättävät kiinnostusta, ja persoonallisten rakenteiden arvo tiedetään myös asuntomarkkinoilla. Erikoiset rakenteet luovat tiloista persoonallisia ja mahdollistavat poikkeavia sisustusratkaisuja. Vanhoja, hyvin entisöityjä asuinrakennuksia ei kohoa kaupunkien joka kulmalla, ja harvinaisuus tekee niistä haluttuja. Vaikka sisustusideoita nappaillaan tutuilta ja Facebookissa jaetaan vinkkejä kodinlaittoon, halutaan oma koti toteuttaa silti omannäköiseksi. Ehkä juuri omaperäisyyden tarve ajaa ihmisiä sisustamaan myös rakennuksilla.

Trendissä on myös kestävyysnäkökulma, minkä vuoksi sitä kannattaakin toteuttaa mahdollisuuksien mukaan. Vanhoja rakennuksia entisöidään yhä enemmän asuin- ja toimistokäyttöön, mikä on kestävää ja toisaalta elävöittää etenkin kaupunkien katunäkymää. Monimuotoisuuden säilyttäminen on tärkeää myös elämän tällä saralla.

Jaa artikkeli

Tekijät

Lotta Leinonen