Takaisin sivun yläreunaan

Retkeilyn riemua Juvalla

Teksti Oodia/Saga Iinatti | Kuvat Juvan kunta | Kaupallinen yhteistyö

Monipuolinen Juvan seutu tarjoaa loistavat puitteet luonnossa liikkumiseen. Alueelle tunnusomaiset upeat ja ainutlaatuiset harjumaisemat kutsuvat nauttimaan retkeilystä.

Kun oman lähiseudun luonto on koluttu läpi, on aika siirtyä tutkimaan uusia maastoja. Etelä-Savon kauniit ja jylhät maisemat ja monipuoliset reitit ovat tutustumisen arvoisia kohteita. Juvan kunta ja sen lähialueet tarjoavat kaiken tasoisille kuntoilijoille monipuolisia ja vaihtelevia reittejä, joita kulkemalla pääsee tutustumaan myös alueen historiaan.

Pattoin luontopolku

Noin 1 km, tasaista ja helppokulkuista maastoa

Luontopolku kulkee pitkin perinnemaisemia. Reitti on helppokulkuinen ja seuraa osan matkasta Pattoin vanhan talvitien pohjaa. Reitti alkaa Pattoin perintötalon pihapiiristä, josta se kulkee niittyjen ja luonnonsuojelualueen kautta Jukajärven rantaan. Lyhyt reitti pitää sisällään monipuolisia maisemia ja useamman taukopaikan. Pattoin perintötalon pihapiirissä on kesällä nähtävissä lampaita. Parkkipaikalta lähtöpaikkaan on noin 400 metriä. Luontopolku on merkitty Saimaa Geopark -tunnuksilla.

 

Gottlundin kierros

Noin 9 km, helppokulkuista ja tasaista maastoa

Gottlundin kierros on helppokulkuinen reitti, jonka varrella pääsee tutustumaan alueen kulttuuri- ja luontokohteisiin. Reitti kulkee monipuolisissa maastoissa, kuten asfaltilla, sorateillä sekä pitkospuilla. Kierros alkaa ja päättyy Partalan kartanoalueelle. Reitti sopii hyvin niin kävelyyn, pyöräilyyn kuin lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi. Matkan varrella on yhteensä 27 erilaista rastia, joista jokainen kertoo alueen luonto- ja kulttuurikohteista suomeksi sekä englanniksi.

Sepittäjän kierros

noin 2 km, helppokulkuista maastoa

Kahden kilometrin mittainen kierros on osa Gottlundin kierrosta, ja sen varrella on seitsemän rastia, jotka kertovat alueen luonnosta. Sepittäjän kierroksella pääsee kulkemaan läpi vanhan arvokkaan ikimetsän. Kierroksen varrella upeissa maisemissa sijaitsee myös uusi tulipaikka, jossa on tulikehä, puuvaja sekä puita. Tulipaikka sijaitsee aivan niemen kärjessä ja sen lähelle pääsee myös autolla.

Sarkaslammin georeitistö

noin 6 km, vaihtelevaa maastoa

Sarkaslampi on yksi Juvan Saimaa Geopark -geokohteista. Etelä-Juvalla sijaitseva Sarkaslampi kuuluu Saimaan Luonterin Natura -suojelualueeseen. Upeat järviluonnon keskellä kulkeva reitti pitää sisällään kolme muinaismuistokohdetta, esihistoriallisen kvartsilouhoksen sekä kaksi kalliomaalausta. Alueen merkittävimpänä piirteinä ovat jylhät ja komeat kalliomaisemat. Reitti on paikoittain vaikeakulkuinen, eikä se sovi lapsille.

 

Juva-Sulkava -pyöräilyreitti

48 km, vaihtelevaa maastoa

Pyöräilyreitti on ylikunnallinen reitti, joka vie Juvalta Sulkavalle. Reitti myötäilee melontareittiä kuntien välillä. Pyöräilyreitti alkaa Juva Campingista ja päättyy Sulkavan veneilykeskus Kulkemukseen. Matkan varrella voi ihailla kaunista järviluontoa sekä joki- ja metsämaisemia. Reitti sopii koko perheelle, mutta kannattaa ottaa huomioon, että se sisältää paikoittain myös haastavampia osuuksia. Matkalla on useita taukopaikkoja, joissa voi hengähtää ja levähtää.

Huitukan harjukierros

68,8 km, vaihtelevaa maastoa

Upeissa harjumaisemissa kulkeva reitti on merkitty maastoon OravaPyöräily-tunnuksilla. Reitti soveltuu parhaiten taitettavaksi maastopyörällä, vaikka osa matkasta kuljetaankin asfalttitiellä. Matka kulkee Juvan korkeimpien kohtien kautta. Reitiltä voi poiketa pitämään taukoa TeaHouse of Wehmais -teehuoneessa tai pysähtyä ihastelemaan Huitukanharjun harjumuodostumaa, jonka huipulla kulkevaa vanhaa kärrytietä pitkin reitti kulkee.

Hiiden polut -reitistö

Kymmeniä kilometrejä pitkä, vaihtelevaa ja paikoittain haastavaa maastoa

Hiiden polut -reitistö, joka tunnetaan myös Metsänväentaipaleena, kulkee Juvan sekä Mikkelin kuntien alueella. Juvan puolelta reitille pääsee Laurinkodalta, Enkelinpesän luolaryhmän levikkeeltä, vanhan pärehöylän vieressä sijaitsevalta paikoitusalueelta tai Kannuslahdentien ja Kannuslahden metsätien risteyksen paikoitusalueelta.

Hiiden polut -retkeilyreitistön pituus on noin 60 kilometriä. Reitistöä on vastaikää uudistettu ja kunnostettu, ja sen käyttömukavuus on parantunut. Metsäpolut kulkevat eteläsavolaisessa kansallismaisemassa, jota värittävät muun muassa jylhät vuorimaisemat sekä kirkasvetiset metsälammet. Reitistön varrella sijaitsee myös kolme Saimaa Geopark -kohdetta. Matkan varrella olevia kohteita ovat Enkelinpesä, Neitvuori ja Saimaan Luonteri.

 

Saimaan Luonterin pyöräilyreitti

95 km pitkä, reitistössä monia vaihtoehtoja

Pyöräilyreitti alkaa Mikkelin Anttolasta ja palaa sinne. Reitti kiertää Saimaan Luonteri-järven ympäri upeissa rantamaisemissa. Matka on pääosin hyväkuntoista soratietä, joten se soveltuu hyvin niin pyöräilyyn kuin esimerkiksi moottoripyöräilyynkin.

Juvalta reitille pääsee Siikakosken noin 5 kilometrin mittaisen yhdysreitin kautta. Reitti sopii kaikenlaisille kulkijoille, mutta haastetta kaipaavillekin on maastonvaihteluita. Reitin varrella on yhteensä 1 400 nousumetriä. Matkan varrella on runsaasti palveluita ja taukopaikkoja.

Vanha vitonen

40 km, tasaista asfalttitietä

Uuden moottoritien myötä vanha viitostie jäi seututien asemaan, mikä on onnellinen uutinen alueen pyöräilijöille. Hyväkuntoista asfalttitietä pitkin pääsee rullailemaan helposti Juva-Mikkeli-välin. Matkan varrella on runsaasti palveluita, joten matkan voi taittaa niin nopeasti kuntoa haastaen kuin rennosti paikallisten palveluiden ääreen pysähtyen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Juvan kunta

Juvantie 13, PL 28
Jaa artikkeli

Tekijät

Saga Iinatti