Takaisin sivun yläreunaan

Sovelluksella tartuntaketjujen jäljille

Teksti Oodia/Heta Jyrälä, Eetu Ollikainen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Turvallisen Koronavilkku-sovelluksen avulla jäljitetään koronaviruksen aiheuttamia tartuntaketjuja.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL julkaisi elokuun viimeisenä päivänä Koronavilkku-mobiilisovelluksen. Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua koronaviruksen leviämisen estämiseen sekä suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovelluksen käyttäminen on helppoa, sillä lataamisen jälkeen se vain kerää taustalla tietoa.

Kehittämistyössä on huomioitu vahva yksityisyyden suoja, sillä sovellukseen ei tarvitse rekisteröityä, eikä se tiedä missään vaiheessa, kuka tai missä käyttäjä on. Sen käyttämiseksi tulee vain pitää Bluetooth päällä. Sovelluksen toimintaperiaate on, että puhelimet lähettävät keskenään anonyymejä tunnistekoodeja. Näin puhelimeen kertyy tietoa, jos käyttäjä on esimerkiksi ollut yli 15 minuuttia toisten seurassa. Numerosarjat vaihtuvat ja tuhoutuvat kolmen viikon kuluttua, kun mahdollinen tartunta-aika on ohitse.

Positiivisesta koronatestituloksesta voi sovelluksen kautta varoittaa anonyymisti muita käyttäjiä. Tämä toimii siten, että käyttäjä syöttää sovellukseen terveydenhuollosta saamansa tarkistuskoodin. Sama toimii toisin päin: käyttäjä saa varoituksen, mikäli hän on kohdannut sairastuneen henkilön. Tarkistuskoodin avulla varmistetaan, että varoituksia saa vain todennetuista tartunnoista.

THL odotti, että maksutonta Koronavilkku-sovellusta ladataan syyskuun aikana miljoona kertaa. Tavoite kuitenkin täyttyi jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Vaikka jo pienestäkin latausmäärästä on hyötyä, paras hyöty saadaan, kun mahdollisimman moni lataa sovelluksen. Tartuntaketjut pysäytetään yhteistyöllä, johon toivotaan mahdollisimman monen suomalaisen osallistuvan lataamalla sovelluksen.

Sovelluksen voi ladata omaan älylaitteeseen Google Playsta tai App Storesta. Sovelluksen ylläpitäjä on THL. Kehitystyössä on ollut mukana myös sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja SoteDigi Oy. Teknisestä toteutuksesta vastaa Solita Oy. Sovelluksen tietoturvan on auditoinut Kyberturvallisuuskeskus.

Lue myös: Korona pähkinänkuoressa »

Lähteet: THL, Solita

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Eetu Ollikainen
Mirka Happonen