Takaisin sivun yläreunaan

Korona pähkinänkuoressa

Teksti Oodia/Marlene Sanoukian | Kuvat Pixabay

COVID-19-tauti on ihmiskunnalle uusi haaste, josta selviytymiseksi meidän on suojattava tartunnoilta sekä itseämme että kanssaihmisiämme.

Koronavirus
Kiinassa Wuhanissa vuoden 2019 lopulla alkoi ihmiselle uuden, SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttama epidemia. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Viruksen aiheuttaman taudin nimi on COVID-19.

Oireet
Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireet voivat olla joko lieviä tai vakavia. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Taudin yhteydessä voi myös esiintyä maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Korkean iän lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat lisätä keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä merkittävästi huonontavat perussairaudet. Lapsilla vakava koronavirustauti on erittäin harvinainen.

Tarttuminen ja itämisaika
Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana yskiessä, aivastaessa, puhuessa tai laulaessa. Virus voi viimeaikaisten tutkimusten mukaan mahdollisesti tarttua myös ilmavälitteisesti. Tartunta voi tapahtua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää.
Koronavirustaudin oirearvion voi tehdä Omaolo-palvelussa. Koronavirusinfektion oireista kärsivän tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, josta hänet ohjataan tarvittaessa testiin.

Tartunnan ehkäisy
Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä välttämällä lähikontakteja pitämällä vähintään 1–2 metrin etäisyyttä muihin ihmisiin.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja, koska se estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Karanteeni ja eristys
Sairastuneiden eristäminen ja altistuneiden karanteeni järjestetään joko kotioloissa tai sairaalassa viranomaisten ohjeiden mukaisesti.

Jos sairastunutta on hoidettu sairaalassa, kotieristystä jatketaan, kunnes potilas on ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta ja oireiden alusta on vähintään 14 vuorokautta. Kotona sairastaneen eristystä kotona jatketaan vähintään 14 vuorokautta oireiden alusta. Jos potilaalla on oireita vielä sen jälkeen, hänen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta.

Immuniteetti
Vielä ei ole tietoa siitä, tuleeko ihminen koronavirukselle vastustuskykyiseksi sairastamisen jälkeen. Tartunnan jälkeen vasta-aineet antavat suojaa infektion etenemistä vastaan, mutta vielä ei tiedetä, kuinka suurta vasta-ainemäärää tarvitaan tai kuinka kauan vasta-aineet säilyvät ja vaikuttaako taudin vakavuus muodostuvien vasta-aineiden määrään tai suojan kestoon.

Lääkkeet ja rokotteet
Remdesiviiri on ensimmäinen lääke, jolla on Euroopassa ehdollinen myyntilupa koronavirustaudin hoitoon. Lääkkeen on osoitettu lyhentävän lisähappea tarvitsevien potilaiden toipumisaikaa ja mahdollisesti vähentävän kuolleisuutta.

Uuteen koronavirukseen ei ole toistaiseksi ennaltaehkäisevää rokotetta. Kehitteillä on yli 200 erilaista rokoteaihiota. Ensimmäiset rokote-erät voisivat optimistisimpien arvioiden mukaan olla käytettävissä aikaisintaan tämän vuoden loppupuolella.

Lue myös: Mobiilisovelluksella tartuntaketjujen jäljille »

Lähteet: thl.fi, fimea.fi, terveyskirjasto.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Marlene Sanoukian