Takaisin sivun yläreunaan

Tulevaisuus on kasvissyönnissä

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Unsplash

Kasvisruoka saa yhä enemmän jalansijaa lautasillamme hyvinvoinnin ja terveellisen syömisen sekä ilmastoystävällisyyden kiinnostaessa maailmanlaajuisesti.

Kasvissyönti ja kasvisten lisääminen ruokavalioon ovat kasvavia trendejä, sillä ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota terveelliseen syömiseen ja ruuan ympäristövaikutuksiin. Lisääntynyt tarjonta erilaisista kasviperäisistä tuotteista tekee muutoksesta entistä helpompaa.

Nykyisin vain yksi kymmenestä syö suositellun määrän hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Kuitenkin jopa 42 prosenttia kuluttajista maailmanlaajuisesti uskoo, että seuraavan vuosikymmenen aikana useimmat syövät kasvipohjaisia ruokia lihan sijaan.

Monet uudet ruokatrendit lähtevät liikkeelle ravintoloista, joissa tulee kokeiltua uusia ruokalajeja ja makuja. Ammattikeittiöt laajentavat kasvisruokalistojaan, ja myös pikaruokaloissa on enemmän valinnanvaraa kasvisaterioista.

Tuttujen proteiinin lähteiden tofun ja tempehin lisäksi kaupoista löytyy jo kasviperäisiä tuotteita korvaamaan naudanlihaa ja kanaa. Tulevaisuudessa markkinoille on tulossa kasviperäisiä korvikkeita myös sianlihalle sekä mereneläville.

Erilaiset pavut, herneet ja linssit tulevat näkymään monissa ruokalajeissa, sillä ne ovat erinomaisia proteiinin sekä kuitujen lähteitä. Niissä on myös vitamiineja, kuten foolihappoa ja rautaa. Vähäkalorisina ja rasvattomina niitä on helppo lisätä ruokiin lihan asemasta.

Lisääntynyt kysyntä kasvattaa myös tarjontaa erilaisista kasviperäisistä ruuista ja valmisaterioista. Tämä helpottaa kasvisten lisäämistä ruokavalioon ja kasvisruokapäivän pitämistä vaikkapa kerran pari viikossa. Omassa keittiössä kasviksia voi lisätä helposti esimerkiksi pastoihin ja pataruokiin. Erilaisia kasvisruokareseptejä löytyy helposti tuotepakkauksista ja kauppojen nettisivuilta.

Kasvisruokailu on myös yllättävän edullista, kun käyttää sesongin kasviksia ja vihanneksia. Säästöä saa myös keräämällä itse luonnosta erilaisia kasveja, sieniä ja marjoja. Kesäisin omalla parvekkeella tai terassilla voi kasvattaa yrttejä ja vihanneksia.

Lähteet: Valio, Unilever, VegeFrendit

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen