Takaisin sivun yläreunaan

Tutustu Tahkoon

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Tahkon ja Nilsiän alueella on nähtävää jokaiselle kulkijalle. Tarjolla on muun muassa henkeäsalpaavia maisemia, ajan patinaa perinnepaikoissa ja upeita luontokohteita.

Ihailemaan maisemia huipulle

Tahkon maisemia huipulta pääsee ihailemaan 13 metriä korkeasta näköalatornista. Torni sijaitsee Rinneravintola Pehkubaarin kupeessa, ja se on vaivattomasti saavutettavissa niin kävellen, pyöräillen kuin autollakin. Kolmekerroksinen torni palvelee ihailijoita vuoden ympäri, jokaiseen kellonaikaan.
Pehkuntie 457, Tahkovuori

Tahkon maisemahissi kulkee Panorama-rinteen juurelta hiljalleen huipulle, jolloin matkalla pääsee ihailemaan vehreän kauniita Syvärin maisemia kesätuulen rentouttaessa mielen hetkeksi. Huipulla hissi tuo matkaajan Panorama Bar & Cafe -ravintolan viereen. Maisemahissi kulkee kesällä 30.6.–7.8. keskiviikosta lauantaihin klo 10–16.
Tahkolaaksontie, Tahkovuori
www.tahkonrinteet.fi

Purojen solinaa Huutavanholmassa

Tahkon rinteiden eteläpuolella sijaitseva Huutavanholma on ainutlaatuinen ja paikoin louhikkoinen mäkimaastoinen lehtojensuojelualue. Omana erityispiirteenä on kurun pohjalla soliseva puro, jonka päällä osittain kulkee myös vaellusreitti. Huutavanholma on kaunis ja suosittu kulkukohde, mutta sen maasto on vaikeakulkuista esimerkiksi pienille lapsille. Polku lähtee Tahkovuorelta keskusvaraamo Tahkocomin toimiston läheltä. Polku on merkitty opasteviitoin.
Tahkonlaaksontie 4, Tahkovuori

Kinahmi tutuksi

Tahkovuoren jatkeena tunnettu noin 314 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva Kinahmi avaa maisemat huipultaan upeaan maalaisidylliin. Rinteen päällä kulkee hyvin hoidettu luontopolku, jolle pääsee kulkemaan niin kävellen, pyöräillen kuin ratsainkin.
Kinahmintie sijaitsee Kuopiontien (tie numero 75) ja Sänkimäentien välissä.

Ainutlaatuinen Tsasouna

Tahko Toursin lomakylän korkeimmalla kohdalla sijaitsee ainutlaatuinen Ortodoksinen kirkko. Kirkon sisustus on tehty käsityönä Moskovassa Danilovskin luostarissa, ja sen kahdeksan Hollannissa valmistetun kellon yhteispaino on noin neljäsataa kiloa. Tsasouna on avoinna kaikille pyynnöstä arkipäivisin kello 10–16. Ota yhteyttä Tahko Toursin vastaanoton henkilökuntaan.
Hirsivalkamantie 1, Tahko
www.tahkotours.fi

Aholansaari henkii historiaa

Muutaman minuutin päässä Tahkolta sijaitseva Aholansaari on kulttuurihistoriallisen arvonsa lisäksi monipuolinen leiri- ja lomakeskus, joka tunnetaan erityisesti 1800-luvulla eläneen Ukko-Paavo Ruotsalaisen kotisaarena. Nykyisin Paavon pirtti toimii museona, ja saarella järjestetään erilaisia hengellisyyteen liittyviä tapahtumia. Saaressa palvelevat toimisto, vastaanotto ja kahvio. Kesällä Aholansaareen pääsee lauttavuorolla tai omalla veneellä.
www.aholansaari.fi

Päiväretkelle Pisan luonnonsuojelualueelle

Pisan alue on erityisen tunnettu upeista maisemistaan, ja se onkin suosittu retkeilykohde. Pisan huipulla sijaitsee näköalatorni sekä historiallisesti merkittävä Täyssinän rauhan rajakivi. Patikoitavaa luonnossa on noin 8,5 kilometrin verran. Reittien varrella on myös useita erilaisia nähtävyyksiä kuten Pirunkellari ja Kämmenkivi. Pisalle on opasteet Siilinjärvi–Nurmes-tieltä (nro 75) Lastukosken pysäköintialueen kohdalla sekä Lastukoski–Venäänaho-tieltä (nro 5701). Reitit Pisalle lähtevät pysäköintialueilta. Nilsiästä on matkaa Lastukosken pysäköintialueelle 13 kilometriä ja Salmenpellon pysäköintialueelle noin 19 kilometriä.
www.luontoo.fi/pisa

Aikamatkalle Nilsiän museoon ja kotiseutukeskukseen

Nilsiän museo on paikallismuseo, joka esittelee muun muassa Nilsiän alueen varhaishistoriaa, käsityöläisammatteja, koulunkäyntiä sekä urheiluhistoriaa. Kotiseutukeskuksen päärakennuksessa ja aitassa esillä olevan museon perusnäyttelyn ohella museo kokoaa ja ylläpitää myös teemaltaan vaihtuvia näyttelyitä. Museossa toimii kahvila sekä museokauppa. Museo avataan yleisölle juhannuksen jälkeen.
Simolantie 41, Nilsiä
www.nilsiankotiseutukeskus.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen