Takaisin sivun yläreunaan

Vinkit yhteisöllisempään etätyöskentelyyn

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock | Lähteet Filosofian akatemia, Työterveyslaitos

Monelle etätyöt olivat enemmänkin satunnaista luksusta kuin päivittäistä rutiinia. Nyt ruutua on tuijoteltu kotoa käsin enemmän tai vähemmän yksinään vuoden päivät, joten olo saattaa tuntua irralliselta. Kokosimme muutaman vinkin yhteisöllisyyden lisäämiseen myös etätyöarjessa.

Pitäkää yhdessä taukoja
Parhaat ideat syntyvät yleensä silloin, kun niitä vähiten odottaa. Kokeilkaa aloittaa aamu syömällä aamupalaa yhdessä, tauottaa päivää yhteisellä lounaalla tai purkaa päivän kuulumisia iltapäiväkahveilla.

Hauskuutelkaa etänäkin
Iskekää kerran viikossa kalenteriin jokin yhteinen aktiviteetti. Videon välityksellä onnistuu mindfulness-hetki, lautapelaaminen, biisiraati tai vaikkapa jumppahetki. Valitkaa yksi tai kokeilkaa vuoroviikoin kaikkea mahdollista!hu

Panostakaa viestintään
Sisäisessä viestinnässä kannattaa hyödyntää pikaviestimiä. Sähköpostia lähetetään yleensä vain isoissa tai virallisissa asioissa, joten pikaviestimien avulla voi madaltaa kynnystä pyytää apua. Lisäksi esimerkiksi Teamsissa voi luoda oman kanavansa tai keskustelunsa hupijutuille, joille voi naureskella yhdessä.

Hyödyntäkää videopuheluita
Toisen kanssa juttelu on vieläkin mukavampaa, kun näkee vastapuolen ilmeet ja eleet. Pistäkää rohkeasti kamera päälle. Keskustelukumppanin näkeminen helpottaa viestin ymmärrystä, suunvuoron saamista sekä vähentää päälle puhumista.vid

Ideoikaa yhdessä
Epävirallisten taukojen lisäksi kannattaa ottaa aikaa yhdessä ideoimiselle. Etätyö saattaa vähentää luovuutta, mutta yhdessä pohtiminen ja ajatuksien esille heittäminen antavat kummasti uutta inspiraatiota.

Muistakaa viikkopalaverit
Etänä voi välillä olla hankalaa tietää, mitä muu tiimi tekee tai kuinka paljon toisen työpöydälle on kerääntynyt töitä. Viikkopalaverissa kannattaa käydä läpi mitä kukakin on tehnyt, mitä on parhaillaan tekemässä ja mitä aikoo seuraavaksi tehdä. Samalla on helpompi pyytää apua kiireen keskellä tai auttaa, jos omalla työlistalla on väljempää.

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä