Takaisin sivun yläreunaan

Gluteeniton joulupöytä

Teksti Oodia/Eetu Ollikainen | Kuvat ja reseptit K-Ruoka | Kaupallinen yhteistyö

Jouluherkuista ei tarvitse tinkiä erikoisruokavalioista huolimatta.

Jos ruokapöytään on saapumassa keliaakikko, on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että vieraalle tarjottava ruoka on taatusti turvallista keliaakikolle. Kaikissa ruoanvalmistuksen työvaiheissa tulee huomioida, ettei vehnää, ruista tai ohraa ole päässyt keliaakikon ruokaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että gluteenittomat ruuat tulee valmistaa ja säilyttää erillään muista. On myös muistettava, että esimerkiksi gluteenitonta leipää ja tavallista leipää ei saa laittaa samalle lautaselle. Vieraalle ei myöskään tulisi tarjota margariinia, jossa voi olla tavallisen leivän muruja.

Kauppareissulla asiakasta auttaa gluteenittoman tuotteen kyljestä löytyvä gluteenittoman tuotteen merkki tai ”gluteeniton”-teksti, mikä ohjaa taatusti turvallisen tuotteen jäljille. Keliaakikolta voi kysyä, onko hänellä jokin hyvä resepti johonkin gluteenittomaan leivonnaiseen tai onko mielessä jokin kaupasta ostettava valmistuote.

Keliaakikolta kannattaa varmistaa suoraan, mitä hän voi syödä.

 

K-Citymarket Päivärannassa on gluteenittoman ruokavalion suhteen panostettu ostamisen helppouteen. Pakasteita lukuunottamatta kaikki gluteenittomat tuotteet jauhoista tuoreisiin leipiin löytyvät samasta paikasta.

Gluteeniton osasto saakin eniten positiivista palautetta kaikista osastoista. Tuotteiden löytäminen on pyritty tekemään helpoksi myös niille, joille tuotteet eivät ennestään ole tuttuja ja esimerkiksi joiden vieraspöytään on saapumassa keliaakikko. Valikoimaa kehittetään jatkuvasti, ja uudet tuotteet lipuvat valikoimaan mahdollisimman nopeasti. Kaikkien ei tarvitse itse osata tai haluta leipoa, sillä valikoimasta löytyy runsaasti valmiita gluteenittomia herkkuja.

Gluteenia sisältävät viljat voivat aiheuttaa oireita, kuten vatsanväänteitä, myös niille, jotka eivät sairasta keliakiaa.

Gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla apua, sillä se vähentää ruuasta saatavia huonosti sulavia hiilihydraatteja. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät kertovat löytävänsä apua vatsaoireisiinsa gluteenittomista tuotteista.

Vehnä, ruis ja ohra sisältävät paljon huonosti sulavia FODMAP-hiilihydraatteja. Kun ne korvataan gluteenittomilla viljoilla, sitä kautta oireet voivat helpottaa.

Gluteenitonta ruokavaliota ei tule sekoittaa viljattomaan ruokavalioon. Viljattomassa ruokavaliossa kaikki viljat on poistettu. Gluteenittomassa ruokavaliossa poistetaan vehnä, ohra ja ruis, mutta ne korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten tattarilla, maissilla, hirssillä ja riisillä.

Kurkkaa gluteenittomat reseptit Oodian Joulu 2020 -lehdestä!

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

K-Citymarket Päiväranta

Päivärannantie 18, 70420 Kuopio
Avoinna ma–su klo 7–22
Jaa artikkeli

Tekijät

Eetu Ollikainen