Takaisin sivun yläreunaan

Hyvinvoiva suolisto, hyvä mieli

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock

Suolistossa elelee bakteerikanta, jonka hyvinvointi on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Jokaisen suolistossa elelee noin 1,5 kiloa mikrobeja, ja niistä suurin osa on bakteereja. Yksilölliseen bakteerikantaan vaikuttavat niin geenit kuin eletty elämäkin. Monimuotoinen ja hyvinvoiva bakteerikanta suojaa monilta sairauksilta ja pitää ihmisen muutenkin terveempänä.

Suolisto ja aivot viestivät jatkuvasti keskenään, joten suolistoa ei syyttä kutsuta toisiksi aivoiksemme. Epätasapainossa olevat suolistobakteerit voivat aiheuttaa esimerkiksi masennusta, pelkotiloja ja unohtelua. Esimerkiksi mielihyvähormoni serotoniini syntyy pääosin suolistossa ja vaikuttaa mielialaan. Siksi tasapainoinen suoliston bakteerikanta alentaa samalla stressitasoja, hoitaa aivoja sekä ylläpitää hyvää mielentilaa.

Nykytiedon valossa suoliston hyvinvointi on kytköksissä paitsi aivojen hyvinvointiin myös ihon kuntoon. Lisäksi suoliston mikrobikanta on yhdistetty muun muassa Parkinsonin tautiin, diabetekseen, Alzheimerin tautiin sekä masennukseen ja ahdistukseen.

On hankala olla hyvällä tuulella, jos vatsa on kipeä tai olo muuten epämukava. Suolisto pitää leppoisasta elämästä, rauhallisista ruokailuhetkistä, kuiduista, kasviksista ja tietenkin liikunnasta. Sen sijaan epämukava olo voi johtua suoliston tulehdusreaktiosta. Tulehdusreaktion voi aiheuttaa esimerkiksi liika suola, kovat maitorasvat, sokeri sekä punainen liha. Ruuan lisäksi suoliston hyvää bakteerikantaa alentavat esimerkiksi sairastetut infektiot, ripulitaudit sekä antibioottikuurit.

Suolistoa kannattaa hemmotella hyvällä ruualla sekä riittävällä vedenjuonnilla. Suoliston bakteerikanta pitää varsinkin kuitupitoisista kasviksista kuten kaalista. Myös maitohappobakteerit, hapanmaitotuotteet sekä hyvät rasvat, kuten kala, pähkinä ja avokado, pitävät suoliston kuntoa hyvänä. Kannattaa myös välttää napostelua ja pitää ateriarytmi tasaisena. Kun aterioiden välillä on tarpeeksi väliä, vatsalaukku ehtii tyhjentyä ja suolisto levätä ennen seuraavaa ateriaa.

Tasapainoisen ruokavalion ja stressittömän elämän lisäksi suoliston hyvää kuntoa voi ylläpitää olemalla tekemisissä luonnon kanssa. Lähde kävelylle metsään, kuopsuttele puutarhassa tai rapsuttele eläimiä. Myös riittävä ja säännöllinen liikunta tekee suoliston hyvinvoinnille hyvää, sillä liikunta helpottaa suoliston toimintaa, mikä nopeuttaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta. Jo pieni taukojumppa tai venyttely kesken työpäivän auttaa.

Lähteet: Aivopankki, Aivoliitto, Aivovammaliitto

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä