Takaisin sivun yläreunaan

Maittavaa ruokaa kesän illanistujaisiin

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Oodia/Topias Tölli | Kaupallinen yhteistyö

Kesäiltoja on mukava viettää hyvän seuran ja ruuan äärellä. Kesäiseen illanviettoon sopii nautittavaksi maukas savuhärkä lipstikkakastikkeella ja satokauden kasviksilla, vinkkaa Hotelli IsoValkeisen keittiömestari Jenni Kolari.

– Jos kotoa löytyy savustuspönttö, tämä on helppo ja todella maukas resepti tehdä. Toki malttia pitää tämän valmistamisessa olla, sillä lihan on hyvä maustua mielellään yön yli. Myös paistomittari on tärkeä, Kolari jatkaa.

Kolari suosittelee savuhärän kaveriksi lipstikkaöljyllä maustettuja grillattuja kasviksia. Makuyhdistelmän viimeistelee lipstikkajogurttikastike.

– Kehotan savustamaan kerralla reilun satsin lihaa. Se on herkkua leivän päällä tai tortillojen täytteenä seuraavana päivänä, Kolari vinkkaa. Myös lipstikkaöljy säilyy jääkaapissa peitettynä useamman viikon, ja sitä voi käyttää grillausöljynä.

Kolari kannustaa myös soveltamaan reseptiä, yrtteinä voi käyttää omalta kasvimaalta löytyviä yrttejä. Härän tilalla voi myös käyttää kanaa tai vaikkapa possua. Savuhärkää ja muita maukkaita kesäruokia voi myös syödä paikan päällä Hotelli IsoValkeisen ruokaravintola Torissa. Annosten maustamiseen käytetään hotellin terassilla kasvatettavia yrttejä.

IsoValkeiselle ovat tervetulleita kaikki työmatkalaisista kesälomalaisiin. Vastikään hankitut sähköauton latauspaikat palvelevat myös sähköautoilijoita.

– Tänne on myös kätevä pistäytyä, riittää että moottoritieltä vain kurvaa paikalle, Kolari päättää.

Savuhärkää, grillattuja kasviksia ja lipstikkajogurttia neljälle

Savuhärkä

  • 800 g naudan ulkofileetä
  • 1,5 rkl suolaa
  • mustapippuria rouhittuna

Mausta liha suolalla ja pippurilla. Anna maustua vähintään kaksi tuntia, mutta mielellään yön yli.
Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen savustusta. Lämmitä savustuspönttö 100-asteiseksi ja laita liha savustumaan. Aseta lihaan paistomittari ja tavoitelämpötilaksi 50 astetta. Pyri pitämään savustuspöntön lämpötila 100–150 asteessa.
Kun lihan tavoitelämpötila on saavutettu, ota liha pois savustuksesta ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Leikkaa savulihasta neljä pihviä ja painele niitä hieman leikkuulautaa vasten. Grillaa pihvejä noin minuutin per puoli lihan paksuudesta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen.

Lipstikkaöljy

  • puntti lipstikkaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 dl rypsiöljyä
  • Mittaa kaikki raaka-aineet astiaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.

Lipstikkajogurttikastike

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 4 rkl lipstikkaöljyä
  • (suolaa)

Sekoita öljy pienissä erissä jogurtin joukkoon. Lisää tarvittaessa suolaa.
Anna maustua hetki jääkaapissa.

Grillatut kasvikset

  • kesäkurpitsaa
  • paprikaa
  • kevätsipulia
  • kesäporkkanaa
  • tomaatteja
  • keitettyjä uusia perunoita
  • lipstikkaöljyä

Puolita kaikki kasvikset. Suuret palat on helpompi grillata, ja voit halutessasi pilkkoa kasviksia pienemmäksi grillauksen jälkeen.
Pyöritä kasvikset ja perunat lipstikkaöljyssä.
Grillaa kasviksiin tummat paistopinnat.

Vinkki: Voit soseuttaa grillatut tomaatit, paprikat ja sipulit sauvasekoittimella romescokastikkeeksi! Lisäpotkua kastikkeeseen saat halutessasi grillaamalla ja soseuttamalla joukkoon myös valkosipulia ja chiliä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Hotelli IsoValkeinen

Majaniementie 2, 70420 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli