Takaisin sivun yläreunaan

Joulupöydän kuningas

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen, Shutterstock | Kaupallinen yhteistyö

Kinkku näyttelee pääosaa monen jouluaterialla, ja kelpaa sitä silpaista siivu leivällekin.

Joulukinkun hankintaa kannattaa alkaa suunnitella hyvissä ajoin. Ensimmäiset kinkut löytyvät kauppojen pakaste- ja kylmäaltaista jo marraskuun alussa, ja tuoresuolatut kinkut tulevat valikoimiin pääsääntöisesti joulukuun puolessa välissä.

– Kinkkukulttuuri on vuosien saatossa muuttunut siihen suuntaan, että ”harjoituskinkkuja” hankitaan muidenkin talven juhlien tai viikonloppujen päivälliseksi, kuvailee kauppias Juha Nissinen K-Supermarket Veljmiehestä.

Lihamestari Seppo Vänskä täydentää, että kinkkujen koot ovat pienentyneet, mutta niitä hankitaan useampia pitkin talvea. Kinkkuja on 2–12-kiloisia, joten jokaiseen talouteen löytyy varmasti sopivan kokoinen herkku. Kinkun koko kannattaa suhteuttaa syöjien määrään ja siihen, mitä muuta tarjottavaa juhlapöydästä löytyy.

– Kinkku vie paljon tilaa, joten säilytystilan optimoimiseksi se kannattaa varata kaupasta ennakkoon ja hakea herkku sitten, kun sen haluaa syödä, muistuttaa Nissinen.

Kinkun taika piilee huolella tehdyissä esivalmisteluissa, vinkkaavat Juha Nissinen ja Seppo Vänskä. Kuva Oodia/Mirka Happonen.

 

Kinkun sulattamiseen ja paistamiseen kannattaa varata aikaa, sillä ajoissa huoneenlämpöön otetusta lihasta tulee mehevämpi. Tuoresuolattua kinkkua ei tarvitse sulattaa, joten se on paistovalmis parissa tunnissa. Pakastetun kinkun sulattamiseen menee 2–3 päivää. Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulee olla 10–15 astetta.

– Mehevän kinkun salaisuus on paistomittarissa. Mittari kannattaa iskeä kinkkuun jo sulatusvaiheessa. Työnnä paistomittari kinkun kyljen paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki ei kosketa luuta, vinkkaa Nissinen.

Kinkun taika piilee huolella tehdyissä esivalmisteluissa. Kinkun pinta huuhdellaan ja pyyhitään talouspaperilla kuivaksi. Sen jälkeen kinkku nostetaan paistoastiaan tai uunipannun ritilälle nahkapuoli ylöspäin. Paiston aikana astian pohjalle lisätään sen verran vettä, ettei tippuva rasva kuivu kiinni.

– Kypsennä kinkkua uunissa 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa noin 77–80 astetta. Normaalikypsä kinkku on 78-asteisena. Paistoaikaa menee tunnista puoleentoista tuntiin per kinkkukilo, Vänskä neuvoo.

Kruunaa kinkku lopuksi mieleisellä kuorrutteella. Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka kinkun päältä ja valmista joulukinkun kuorrute. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja pidä kinkkua 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Sekä Nissisen että Vänskän joulukinkun kruunaa perinteinen sinappikuorrute.

– Uuden vivahteen kuorrutteeseen saa esimerkiksi testaamalla konjakkisinappia, vinkkaa Vänskä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

K-Supermarket Veljmies

Puijonkatu 19, 70100 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen