Takaisin sivun yläreunaan

Keittiötrendeissä korostuu maanläheisyys

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Blau Interior | Kaupallinen yhteistyö

Keittiösuunnittelussa painottuvat nyt ajattomuus, vastuullisuus sekä luonnonmateriaalien hyödyntäminen.

Luovuus tilankäytössä

Mitä pienempi asunto tai kalliimmat neliöt asukkaalla on, sitä enemmän keittiön tulee taipua monenlaiseen arkeen. Etätyöajan hengessä keittiö on voitu siirtää kokonaan olohuoneeseen, jotta käyttöön saadaan ylimääräinen huone esimerkiksi työskentelyyn. Vähemmän radikaaleissa ratkaisuissa keittiöön on luotu toimistotila, jonka voi piilottaa etätyökaappiin päivän päätteeksi.

Etätyökaapin rinnalla aamiaiskaappi jatkaa voittokulkuaan halutuimpana keittiötrendinä. Kaappeihin saatetaan piilottaa myös kodinkoneet, jotta keittiö on yhtenäisempi olohuoneen jatke – kuin yksi huonekaluista. Tilankäytössä huonekorkeutta hyödynnetään jälleen säilytystilana, sillä yläkaapit ovat palanneet keittiöihin. Pienissä keittiöissä luovat ratkaisut voivat tehdä huoneesta kokoaan suuremman, jos esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen sijoittaa lattiatasoon saarekkeen alle.

 

Saarekkeen voi tehdä näyttäväksi esimerkiksi peilikirkkaalla teräksellä.

Rakennuksen arkkitehtuurin hyödyntäminen

Moderni, mutta ajaton, keittiö syntyy, kun sen suunnittelussa kunnioitetaan rakennuksen arkkitehtuuria. Eri vuosikymmenten rakennuksissa ja sisustustyyleissä on omat ominaispiirteensä, joista ammennetaan myös moderniin keittiöön. Talon aikakausi voi näkyä esimerkiksi keittiön väreissä, ovityypeissä tai laatoituksessa.

Jugend-talojen huonekorkeus ja koristeellisuus heijastuvat keittiöihin linjakkuudella, kun taas vanhaan puutaloon voi sopia maalaisromanttisempi tyyli. 1980-luvulta keittiöön voidaan tuoda esimerkiksi modernisoituja vitriinikaappeja ja 1960-luvulta ruskeaa puupintaa sekä terrakottaa. Keittiöiden keski-ikä on 20 vuotta, joten valinnat pitää tehdä modernisti vanhaa kunnioittaen, jotta näyttäisi siltä, että keittiö on ollut siinä aina.

Luonnonläheisiä materiaaleja ja sävyjä

Kiiltovalkeat keittiöt ovat jääneet historiaan ja täysvalkoiset keittiötkin ovat saaneet kaverikseen värejä. Värimaailmassa luotetaan maanläheisiin sävyihin. Pinnalla ovat nyt murretut värit, kuten greige tai havun vihreä. Harmoniseen ilmeeseen mahtuu kuitenkin myös särmää ja persoonallisuutta, sillä tasoksi voidaan valita vaikkapa tyylikästä vihreää marmoria.

Vastuullisuus näkyy myös materiaaleissa, sillä valinnoissa painotetaan luonnonmateriaaleja. Tasoissa hyödynnetään esimerkiksi marmoria ja kiveä. Puun uusi tuleminen näkyy muun muassa siinä, että metallisten laatikoiden tilalle halutaan puisia vetolaatikoita. Murrettujen värisävyjen kylkeen sopivat mainiosti metalliset yksityiskohdat. Esimerkiksi vetimissä suositaan messinkiä, pronssia ja kuparia.

Keittiön luksusta ovat välisivut jokaisen kaapin välissä sekä illuusio työtason jatkumisesta kattoon asti.

 

Energiatehokkuutta koneisiin ja valoihin

Energiatehokkaat led-valaisimet ovat modernin keittiön tunnusmerkki. Himmentimen avulla valoja voi säätää tarpeen mukaan. Esimerkiksi ruokaa laittaessa voi hyödyntää kirkkaampaa valoa ja ruokaillessa tai oleskellessa pehmeämpää ja lämpimämpää valoa.

Myös kodinkoneissa energiatehokkuus on päivän sana. Uusimmat kodinkoneet auttavat arkisissa asioissa, sillä ne ovat huomattavasti edeltäjiään älykkäämpiä. Ruokakaupassa muistaa aina ostaa tarvittavat asiat, sillä älykaappiin voi kurkistaa kätevästi matkapuhelimen avulla. Älykäs uuni puolestaan suosittelee sopivat paistoajat erilaisille ruokalajeille tai valmistaa aamulla uuniin laitetun ruuan itsenäisesti valmiiksi.

Kestävät ratkaisut itselle

Tärkeintä keittiösuunnittelussa on toteuttaa asukkaalle miellyttävä ja käytännöllinen keittiö, sillä keittiön ydintehtävä on toimia ruuanlaittopaikkana. Moni ratkaisu riippuu siitä, montako asukasta kodissa on, miten paljon he laittavat ruokaa ja mitä muita tarpeita heillä on. Lapsiperheelle voidaan suunnitella paikat kahdelle astianpesukoneelle arjen sujuvoittamiseksi, kun taas seniorin tai liikuntarajoitteisen ihmisen kodissa tulee huomioida esimerkiksi kodinkoneiden sijoittelussa esteettömyys, kurottelu ja kyykistely ihan eri tavalla.

Kestävyyden, vastuullisuuden ja ajattomuuden trendissä päätään nostaa uudella tavalla myös kotimaisen tuotannon arvostus. Pienyrittäjiin luotetaan, ja heitä halutaan tukea. Koko toimitusketjulta odotetaan nyt läpinäkyvyyttä ja pientä hiilijalanjälkeä.

Trendit meille kertoi tuotepäällikkö ja yrittäjä Pirjo Mäntysalo Blau Interiorilta. Yritys tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja kodin säilytykseen keittiöstä vaatehuoneeseen. Sen missiona on hyvän suunnittelun avulla sujuvoittaa päivittäisiä askareita, jotta tilaa jää hyvälle elämälle.

 

Jugend-talon rakennustyyli heijastuu myös keittiöön, jonka viimeistelee trendikäs aamiaiskaappi.
Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Blau Interior

Telakkakatu 1, 00150 Helsinki
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä