Takaisin sivun yläreunaan

Kohti kevyempiä jalkoja

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Suonikohjujen hoitamisen jälkeen jalat tuntuvat kuin uusilta.

Suonikohjujen moderni hoitaminen on lähes kivuton toimenpide, joka parantaa elämänlaatua ja estää veritulppien syntymisen. Kohjut syntyvät, kun alaraajojen laskimoverisuoniin syntyy vajaatoimintaa laskimoverisuonten läppien rappeutuessa.

– Vaiva saattaa vaikuttaa kosmeettiselta, mutta pitkittyessään hitaasti virtaava veri lisää keuhkoveritulpan riskiä, muistuttaa sydän- ja verisuonikirurgi Pentti Pasanen.

Suonikohjujen oireita ovat raskaalta tuntuvat ja päivän mittaan turpoavat jalat. Myös suonenveto eli lihaskramppi voi iskeä. Hoitamattomaan jalkaan voi kehittyä säärihaava. Rumat kohjut ovat monelle myös psyykkinen rasite. Myös pienet verkko- ja hiussuonet voivat olla kiusallinen esteettinen haitta. Niitä on mahdollista myös hoitaa ja häivyttää hellemmällä lääkeaineella, pienten neulakanyylien pistojen kautta.

Suonensisäiset hoidot (vaahtoruiskutushoito sekä katetrihoito laserilla tai lämpökatetrilla) ovat lähes täysin syrjäyttäneet kivuliaan leikkaushoidon.

– Valtaosalle potilaista vaahtoruiskutushoito on parhain. Ultraääniohjauksessa suonet kanyloidaan muutaman neulanpiston avulla. Jalka nostetaan ja suonisto vaahdotetaan kohoasennossa. Lopuksi laitetaan tukisukka, kuvailee Pasanen.

Pasasen mukaan vaahtomainen lääke ”liimaa” vialliset suonet kiinni, minkä jälkeen elimistö surkastuttaa ja kuivattaa ne kokonaan pois. Laskimopaluu jalasta ohjautuu terveille suonille, oireet lievittyvät ja esteettinen tilanne korjautuu.

Pentti Pasanen on yksi Suomen ensimmäisistä kirurgeista, jotka alkoivat hyödyntää suonikohjujen hoidossa ultraääniohjattuja moderneja menetelmiä.

 

Hoidon jälkeen normaali kävely on sallittua, mutta raskasta liikuntaa tulee välttää kaksi viikkoa. Vaahtoruiskutushoito yhden jalan osalta maksaa 500–1 500 euroa ja katetrihoito kolmanneksen enemmän. Osa sairaskuluvakuutuksista kattaa myös suonikohjusairauden hoitoja.

15 vuoden kokemuksella Pasanen kertoo, että valtaosa asiakkaista on 10 vuoden päästäkin edelleen suonivaivoista vapaita ja oireettomia. Uudet hoitomenetelmät ovat hieno edistysaskel ihmisten iloksi ja avuksi. Korkea ikäkään ei rajoita hoitoon pääsyä.

– Työssä ilahduttaa se, miten pienellä saa loppujen lopuksi autettua ihmisiä, hymyilee Pasanen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kirurgipalvelu Endocor Ky / Inova

Pentti Pasanen,
sydän- ja verisuonikirurgi,
vatsakirurgi, LKT, dosentti
Ajurinkatu 16, 70110 Kuopio
Puh. 044 263 1700

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen