Takaisin sivun yläreunaan

Koe Tahko vesillä

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Kuopion Kaupunki/Soile Nevalainen

Syvärijärveltä käsin pääsee ihailemaan Tahkon rinteitä uudesta perspektiivistä. Myös järven lukuisat saaret tarjoavat runsaasti tutkittavaa ja löydettävää.

Oleellinen osa Tahkoa ovat alueen vesistöt ja lukuisat saaret. Syvärijärven sadoista saarista löytyy paljon tulipaikkoja ja laavuja, joihin voi pysähtyä evästauolle tai yöpymään. Vesireittejä pitkin Tahkolta pääsee Kuopioon ja Savonlinnaan sekä Saimaan kanavan kautta aina merelle saakka.

Parhaiten saaristoluontoon pääsee tutustumaan vuokraamalla kajakin tai kanootin koko päiväksi ja lähtemällä vesille. Sopivat välineet voit vuokrata esimerkiksi SkiMac Tahkolta tai Tahkosafareilta. Vuokrakanootin ja pelastusliivien lisäksi saat reittivinkit omatoimiselle retkelle, mutta voit myös pyytää oppaan tuntemattomille vesille. Vesille lähtiessä tärkeää on myös kertoa reittisuunnitelmansa maissa olijoille.

Hyviä retkikohteita ovat esimerkiksi Tahkon matkailualueen pohjoispuolella oleva noin 140 metriä pitkä Kammonluoto sekä historiallinen Aholansaari. Kammonluodossa risteilee paljon pieniä polkuja, ja sen hiekkapohjaisilla rannoilla on mukava uida ja viettää aikaa. Syvärijärven suurin saari, luonnonkaunis Aholansaari, tarjoaa idyllisen maalaistunnelman lisäksi suomalaista kulttuurihistoriaa parhaimmillaan.

Tahkon takana sijaitseva saaristo on täynnä nättejä kapeita väyliä, joita on mukava tutkia veden rajassa olevasta kulkuvälineestä käsin. Saarien välistä etelään päin kulkiessa voi pysähtyä Nimettömän laavulle jaloittelemaan. Retki kannattaa ulottaa Nilsiän satamaan saakka, missä käydä syömässä ennen takaisin suuntaamista.

Järvimaisema tarjoaa myös monia uimapaikkoja. Keskeisellä paikalla sijaitseva Tahkonlahden uimaranta on loiva, joten se sopii hyvin koko perheelle. Aholansaaren takana on Keyrityn uimapaikka, ja Nilsiästä löytyy kolme rantaa: Simolan uimaranta, Kankaisen uimaranta sekä Pappilan uimapaikka. Vesiretkeilijä voi meloa myös Lastukosken sulun luona olevalle hiekkapohjaiselle uimarannalle.

Vesillä aika kuluu mukavasti. Pakkaa mukaan hyvät eväät ja uimavarusteet, aurinkosuojausta unohtamatta. Muista turvallisen vesillä liikkumisen lisäksi hyvä retkeilyetiketti eli suosi taukopaikkoina virallisia, karttaan merkittyjä tulenteko- ja rantautumispaikkoja ja vie roskat mukanasi.

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen