Takaisin sivun yläreunaan

Koti palvelee elämää

Teksti Oodia/Saga Iinatti | Kuvat Roosa Kosunen

Kerrostaloelämä vapauttaa aikaa perheelle ja harrastuksille.

Piiroisen perheen lapsien isommiksi kasvettua syntyi ajatus muutosta Kuopion keskustaan. Sopivan asunnon löydyttyä perhe muutti ylimmän kerroksen asuntoon, jossa säilyy kuitenkin oma rauha ja hiljaisuus, vaikka kyseessä onkin aivan ydinkeskustassa sijaitseva kerrostaloasunto. Uudessa kodissaan perhe on viihtynyt nyt kolmen kuukauden ajan, ja muutos on ollut sujuva.

– Asuimme omakotitalossa Vehmasmäessä seitsemän vuotta. Itse rakennettu talo oli ihana, mutta pahimmassa tapauksessa sieltä sai ajaa edestakaisin Kuopion keskustaan kolme kertaa päivässä, joko omien tai lasten harrastusten vuoksi, kertoo perheen äiti Jenni Piiroinen.

Perhe viettää aktiivista elämää, johon kuuluu paljon urheiluharrastuksia ja menoja. Keskustaan muuttaminen on tuonut helpotusta arjen sujuvuuteen, sillä nyt kaikki pääsevät liikkumaan omin menoihinsa vaivattomammin.

– Lapset ovat sen verran isoja, että pääsevät liikkumaan itsenäisesti uudesta kodista näppärästi kouluun ja omien harrastuksiensa pariin. Tämä säästää huomattavasti aikaa arjessa, sanoo Jenni Piiroinen.

Vuonna 1973 rakennettu asunto oli ostettaessa lähes alkuperäisessä kunnossa, vain joitakin pintoja oli laitettu. Lähtötilannetta piti siis lähteä freesaamaan, ja asunnosta piti alkaa rakentaa omannäköistä kotia. Kaikkea asunnossa ei kuitenkaan tarvinnut uudistaa, vaan esimerkiksi isojen tilojen lattiat ja katto jätettiin rauhaan, sillä ne olivat siistissä ja hyvässä kunnossa. Perinteiseen tyyliin remontointi lähti kuitenkin laajenemaan suunniteltua suuremmaksi. Pintojen uusimisen lisäksi uudet asukkaat halusivat tehdä pohjaratkaisusta toimivamman.

Keittiön ja olohuoneen välisen seinän purkaminen mahdollisti yhtenäisen oleskelutilan.

 

– Keittiö oli ennen remonttia erillinen ja suljettu, mutta se haluttiin ehdottomasti yhdistää olohuoneeseen, jotta saadaan avara tila, jossa on miellyttävä oleskella, kertoo vuorostaan Arto Piiroinen.

Perheen suosikkipaikka onkin iso olohuone, joka yhdistyy keittiöön. Edellinen omakotitalo oli itse rakennettu, ja perhe oli suunnitellut sinne itse myös keittiön. Aiemman käyttökokemuksen kautta huomattiin, millaisia toiminnallisuuksia kaivataan ja millaisia ei tähän uuteen keittiöön kaivattu. Tulevana kesänä on suunnitteilla tehdä lasitetusta parvekkeesta olohuoneen jatke ja yksi ylimääräinen huone.

Omannäköinen koti

Huonekaluja ja muuta sisustusta perhe hankkii lähinnä tarpeeseen. Tiettyä suosikkiliikettä huonekalujen ostamiselle ei ole, vaan huonekalujen tulee miellyttää silmää ja palvella tarkoitustaan. Nykyiset huonekalut ovat löytyneet vuosien varrelta eri paikoista. Periaatteena on, että silloin, kun hankitaan jotain, hankinnan tulee olla todella mieleinen ja hinta-laatusuhteen kohdillaan.

– Emme kategorisoi itseämme sisustusihmisiksi, vaan kotimme on tehty juuri omaa silmäämme ja tarpeitamme miellyttämään. Panostamme enemmän remontoituihin pintoihin kuin designhuonekaluihin, sanoo Jenni Piiroinen. Toisinaan inspiraatiota kuitenkin haetaan trendeistä ja toimivista ratkaisuista, joita saadaan Arto Piiroisen työn kautta.

Remontissa säilytettiin myös alkuperäisiä ratkaisuja, kuten olohuoneen mosaiikkiparketti.

 

– Arto työskentelee rakennusalalla, joten sitä kautta saadaan välillä inspiraatiota erilaisiin ratkaisuihin, kertoo Jenni Piiroinen.

Aktiivista elämää viettävälle perheelle tilojen toimivuus ja säilytystilojen määrä on kodissa olennaista. Arkea helpottaa iso ja avara eteinen, johon mahtuu useampikin treenikassi. Oma autotalli helpottaa suksien ja muiden talviurheiluvälineiden säilytystä.

– Toimivat tila- ja säilytysratkaisut ovat meille tärkeitä. Kotiin pitää olla mukava tulla, ja tavaroille pitää olla oma paikkansa, sanoo Arto Piiroinen.

Perheen ihmetykseksi kerrostaloasuminen ei ole vaivannut ketään, ei edes perheen nelijalkaisia jäseniä. Vaikka omakotitalossa elämiseen oltiin totuttu, ovat kaikki viihtyneet nykyisessä kodissa todella hyvin, eikä kenelläkään ole ollut valittamista.

– Kerrostalossa asumisessa on todellakin hyvät puolensa. Töiden jälkeen voi saapua kotiin ilman että heti pitää alkaa tekemään ylläpitotöitä. Nytkin vanhassa asunnossa olisi luvassa lumitöitä, naurahtaa Arto Piiroinen.

 

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Saga Iinatti