Takaisin sivun yläreunaan

Näyttelyssä tunteiden kirjo

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Ingmanedu | Kaupallinen yhteistyö

Mikko Valtonen (1968–2019) – Syvään päätyyn -näyttely puhuttelee katsojiaan yhdistämällä kepeyttä ja huumoria paikoin traagisiinkin aiheisiin, kuten yksinäisyyteen ja yhteiskunnan odotuksiin.

Kuvataiteilija Mikko Valtonen (1968–2019) eli traagisen elämän. Pikasilmäyksellä sitä ei huomaa hänen taideteoksistaan, sillä ne ovat värikkäitä, kevyitä ja sarjakuvamaisia. Pehmeiden muotojen alle kätkeytyy kuitenkin paljon isoja asioita, kuten kommentointia yhteiskunnasta ja sen aiheuttamista odotuksista ihmisille.

– Valtonen ei itse sopinut yhteiskunnan muottiin, sillä hän oli boheemi taiteilijatyyppi. Teoksissa tulevat esille erilaiset ihmisten väliset sosiaaliset suhteet. Niissä näkyy myös omanlainen ironinen huumori, sillä vaikka Valtonen oli masentunut ja yksinäinen, hän pystyi teoksissaan kääntämään asioita valoisammaksi, kuvailee intendentti Marja Louni Kuopion taidemuseosta.

Taide oli Valtoselle keino ilmaista itseä. Häntä voisi kuvailla myös sosiaaliseksi erakoksi: hän ei viihtynyt ihmismassoissa tai hälinässä, mutta koki olevansa silti yksinäinen.

– Toivon, että erityisesti nuoret löytävät kesän näyttelystä itselleen samastumispintaa. Valtonen oli myös sarjakuvataiteilija, joten järjestämme näyttelyn yhteydessä nuorille suunnattuja ohjattuja sarjakuvatyöpajoja, vinkkaa Louni.

Kuvassa Mikko Valtosen teoksia vuodelta 1992.

 

Siilinjärveltä lähtöisin olleen ja sittemmin Varpaisjärven vanhalle koululle asumaan asettuneen Valtosen ensimmäinen virallinen taidemuseonäyttely ”Syvään päätyyn” on esillä 21.5.–18.9.2022. Näyttelyn rakentamisessa on ollut tiiviisti mukana Mikko Valtosen sisko Anni Valtonen.

– Mikko Valtonen on pohjoissavolainen taitelija, joten on luontevaa, että näyttely on juuri täällä Kuopion taidemuseossa. Katsojan voi yllättää se, että suurin osa teoksista on suurikokoisia. Se tuo teemalle erityistä vaikuttavuutta – onhan varsinkin ennen ajateltu, että suurille kankaille maalataan vain suuria teemoja, sanoo Louni.

Suurin osa näyttelyn teoksista on peräisin Mikko Valtosen perikunnalta. Esillä on Valtosen maalauksia, veistoksia ja sarjakuvataidetta kuvasuurennoksina. Samaan aikaan näyttelyn kanssa ilmestyy Anni Valtosen kirjoittama kirja Mikko Valtosesta. Kirjassa on haastateltu 16 eri ihmistä Valtosen elämän eri vaiheista: toiset ovat lapsuuden ystäviä, toiset taiteilijakollegoita ja jotkut eivät olleet koskaan tavanneet Mikko Valtosta, mutta silti taiteilija kuului heidän elämäänsä.

– Haluamme kaikki kunnioittaa hienoa taitelijaa, kiittää Louni.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion taidemuseo

Avoinna ti klo 10–17, ke 10–19, to–su 10–17
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä