Takaisin sivun yläreunaan

Lämpöä syksyyn sosekeitoilla

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Pixabay

Lempeät sosekeitot ihastuttavat syksyn saapuessa. Yhdistelemällä sesongin parhaita raaka-aineita takaat maistuvan lopputuloksen.

Sosekeitot ovat täydellistä syyskauden terveellistä arkiruokaa, jota on helppo muunnella satokausien ja omien lempimakujen mukaan. Keitot sopivat myös täydellisesti alkuruuaksi illanvietoissa.

Täydellinen samettinen sosekeitto syntyy yksinkertaisista mauista ja lorauksesta pehmeää kermaa. Täyteläisyyttä ja paksuutta kokonaisuuteen voi tuoda sulatejuustolla, joka sulatetaan yleensä keittoon sen valmistuksen loppupuolella.

Lämpöä ja haluttaessa tulisuutta soppaan saa vaivattomasti lisäämällä mukaan maun mukaan tuoretta tai kuivattua chiliä. Pieni lämpö sopii esimerkiksi bataattikeiton kaveriksi kuin nenä päähän.

Keittojen kaveriksi sopiivat mainiosti vaikka itse tehdyt rapsakat krutongit, erilaiset täytetyt pull-apart breadit eli nyhtöleivät tai pinnalle ripoteltu arkisempi raejuusto. Koristelua voi tuoda makuja täydentävillä yrteillä, kuten persiljalla, basilikalla tai itämaista otetta tuovalla korianterilla.

Elo- ja syyskuussa satokauden parhaimmistoon kuuluvat muun muassa punajuuret, kesäkurpitsat, erilaiset sienet sekä kukka- ja parsakaalit. Lähde siis seikkailulle lähimmälle vihannesosastolle ja ihastu loputtomiin vaihtoehtoihin!

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen