Takaisin sivun yläreunaan

Löydä löylyjen lumo

Teksti Oodia/Saga Iinatti | Kuvat Luoto Kuopio, Kuopion Saana, Kuopion Saunalautta, Rauhalahti | Kaupallinen yhteistyö

Saunominen on olennainen osa suomalaisten elämää. Kuopio lähialueineen tarjoaa monipuolisesti saunaelämyksiä ja yhteisöllisiä hetkiä.

Suomalaiset kokevat varhaisimmat saunahetkensä jo pieninä lapsina vanhempiensa kanssa. Saunomisella on pitkät perinteet suomalaisessa kulttuurissa, ja se liittyy tärkeänä osana myös erilaisiin juhlapyhiin. Juhannuksena saunan löylyistä pulahdetaan kavereiden kanssa virkistymään järveen, ja joulusauna on monille yksi tärkeimmistä perinteistä.

Saunalautalta pääsee pulahtamaan suoraan järveen vilvoittelemaan.


Tänä päivänä
myös saunomisen terveysvaikutukset tunnistetaan. Säännöllinen saunominen muun muassa parantaa verenkiertoa, laskee verenpainetta ja tehostaa sydämen toimintaa. Sauna myös rentouttaa lihaksia ja lievittää kipua. Sauna rauhoittaa ja rentouttaa, antaa hyvät unet. Saunomisen yhteydessä voi myös helliä ihoa ja hiuksia erilaisilla naamioilla, joiden vaikutusta lämpö tehostaa.

Kuopion Saanassa voi nauttia lämmitetystä ulkoaltaasta ympäri vuoden.

 

Saunaan kokoonnutaan ystävien, naapurien, opiskelukavereiden ja harrastusporukoiden kesken. Saunaan mennessä riisutaan vaatteet ja tittelit ja ollaan tasavertaisia. Sosiaalinen sauna on jälleen nousussa. Kuopiossakin on useita julkisia saunoja, joihin voi mennä löylyttelemään ja tapaamaan ihmisiä. Julkisessa saunassa tuntemattomatkin ihmiset rupattelevat keskenään ja tutustuvat toisiinsa. Juttuun voi osallistua, tai sitten voi vain kuunnella samalla löylyistä nauttien.

Luotoon voi kokoontua saunomaan isommallakin porukalla.

 

Kuopion monipuolinen saunatarjonta kutsuu nauttimaan tunnelmasta ja löylyjen lumosta. Olitpa sitten säännöllinen yhteissaunoissa kävijä tai alueella vieraileva matkailija, meillä on tarjolla löylyjä jokaiseen makuun.

Perinteinen savusauna antaa pehmeän saunomiskokemuksen. Maailman suurin savusauna on Kuopion Rauhalahden Jätkänkämpällä, jonne mahtuu kerralla jopa noin 60 saunojaa. Saanalla savusaunan löylyistä pääsee pulahtamaan ulkoaltaisiin tai suoraan Kallaveteen. Luodon kahdessa erilaisessa saunassa voi nauttia lempeistä löylyistä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Tahkovuoren huipulla on Pehkubaarin puulämmitteinen hirsisauna Mualiman sauna, jossa voi nauttia löylyjen lisäksi mahtavista maisemista.

Jätkänkämpän savusaunassa pääsee nauttimaan lempeistä löylyistä.

 

Saunassa ei ole kiire vaan siellä aika pysähtyy. Se on vähäeleinen ja muuttumaton paikka äänineen ja tuoksuineen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupunki

Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Saga Iinatti