Takaisin sivun yläreunaan

Mausteissa makujen värisuora

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Pexels

Kun suola ja pippuri alkavat kyllästyttää on aika laajentaa horisonttia maustamisen suhteen. Inspiraatiota voi ammentaa rajattomasti erilaisista mausteista ja niiden sekoituksista.

Tietyt maut ja mausteet mielletään helposti muun muassa sesonkeihin tai eri kulttuureihin. Toimivia makukokonaisuuksia kannattaa vaalia, mutta mikäli maustekaapin anti alkaa tuntua jo turhankin tutulta on aika lähteä rikkomaan rajoja.

Makuaistimus on yhdistelmä näkö-, tunto-, haju-, kuulo- ja makuaistia. Siksi tuttukin ruoka voi maistua oudolta, jos jokin aisteista on poissa pelistä. On olemassa viisi tunnustettua perusmakua, jotka ovat umami, suolainen, hapan, makea ja karvas. Täydellinen makuaistimus saavutetaan, kun yhdistetään vähintään kolmea näistä.

Makumatkalle kannattaa lähteä kokeilemalla useampia mausteita yhdessä, etsimällä täysin uusia tuttavuuksia tai valmistamalla mausteseoksia itse. Mausteilla pyritään tuomaan esille ruuan ominaiset maut ja korostamaan niitä, joten on hyvä myös välttää ylimaustamista. Kokeile erilaisia yrttejä, pippureita, chilejä ja valmiita mausteseoksia. Arjen nopeita mauntuojia ovat myös erilaiset currytahnat, mausteöljyt ja -kastikkeet. Etsi reseptejä, joissa on itselle uusia makuyhdistelmiä, esimerkiksi intialaisen ja thaimaalaisen keittiön ruuat tunnetaan erikoisista mausteistaan. Reseptejä ei tarvitse seurata armollisesti, joten mausteita voi lisätä tai puolestaan vähentää omien jo olemassa olevien mieltymysten mukaan.

Mausteiden säilytykseen ja parasta ennen -päivämääriin on hyvä kiinnittää huomiota, sillä vanhentuneet mausteet menettävät niiden arominsa ja siten käyttötarkoituksensa. Säilytä mausteet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa, näin niiden säilyvyys paranee merkittävästi. Esimerkiksi liesituulettimen päällä sijaitseva maustehylly voi olla helppo paikka säilytykselle, mutta mausteiden kannalta se on huono sijoituspaikka. Ylähyllyn sijaan mausteet kannattaa sijoittaa vaikka suojaisammassa vetolaatikossa, jossa kosteus ja lämpö pysyvät kurissa.

Kokonaiset mausteet, kuten mustapippurit, säilyvät pidempään kuin valmiiksi rouhitut tai jauhetut. Kokonaisia mausteita kannattaa siis ostaa hieman varastoon, mutta jauhettuja hankkia aina tarpeen mukaan. Maustekaapin sisältö kannattaa käydä vähintään vuosittain läpi, ja kaapista kannattaa hävittää vanhentuneet mausteet. Myös omat maustetarpeet on hyvä kartoittaa samalla.

Ohjenuorat maustamiseen

  • Aloita varovasti ja lisää vähitellen.
  • Hauduta kokonaiset mausteet alusta asti ruuassa.
  • Jauhetut ja rouhitut lisätään vasta kypsentämisen lopussa.
  • Annostele mausteet mitan kautta, ei kaatamalla suoraan pakkauksesta.
  • Anna makujen imeytyä kypsennettyyn ruokaan noin 15 minuuttia.
  • Kylmään ruokaan maut saavat imeytyä vähintään kaksi tuntia.
  • Ylimaustamista voi korjata lisäämällä muiden aineiden määrä ja tarjoamalla mietoja lisukkeita.
  • Vahvoja makuja voi myös lieventää lisäämällä ruokaan rasva- tai maitotuotteita.
  • Suolaa kannattaa lisätä vasta valmiiseen ruokaan.
  • Kokeile rohkeasti uusia makuja. Saatat yllättyä!
Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen