Takaisin sivun yläreunaan

Navigoi uuteen suuntaan

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Elämän erinäisissä risteyskohdissa ja arjen haasteissa kannattaa suunnata ammattilaisten luokse.

Joskus elämässä voi olla suunta vähän tai enemmän hukassa. Silloin on tärkeää saada nopeasti apua, tukea tai tsemppiä uuden polun löytämiseen. Ammattilaisten kanssa unelmista, huolista ja ideoista voi puhua myös anonyymisti ja matalalla kynnyksellä.

– Uusi polku voi olla opiskelua, oppisopimuspaikka tai työpaikka. Myös aikuiset, kokopäivätyössä kävijät, voivat etsiä elämälleen uutta suuntaa. Jos uudet uramahdollisuudet tai ammatinvaihto on haaveena, kannattaa tulla meille ennen kuin palaa loppuun tai jää tyhjän päälle, kertoo työ- ja yritysvalmentaja Merja Kuusela ohjaus- ja neuvontapalvelupaikka Navigaattorista.

Kaikille kuopiolaisille tarkoitettu Navigaattori sijaitsee Sokoksen takana osoitteessa Torikatu 5. Kyseessä on oikea palvelutori, sillä saman katon alta löytyvät aikuisten ohjaus- ja neuvontapalvelut, muuttajapalvelut sekä nuorille suunnattu Ohjaamo. Ohjaamossa voi jutella luotettavan aikuisen kanssa huolista ja ahdistavista asioista sekä yhtä lailla saada apua työ- tai opiskelupaikan hakemiseen. Muuttajapalvelut auttavat puolestaan muualta tulleita vaikkapa lastenhoidon järjestämisessä tai työpaikan etsimisessä.

– Meiltä voi kysyä mistä vain. Mielenterveydestä, opiskelusta, avusta arjen asioihin tai esimerkiksi tukea lomakkeen täyttämiseen. Onpa joku tästä ohjeistettu puhelinkaupalle tai valokuvaamoonkin. Vapaasti käytettävissä olevia tietokoneita voi hyödyntää esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan hakuun, kertoo Kuusela.

Sisään voi tulla vapaasti ilman ajanvarausta, vinkkaavat Tommi Salmela, Tiina Pursiainen ja Merja Kuusela.

 

Keskeinen ja esteetön sijainti torin laidalla varmistaa, että paikan päälle on helppo tulla. Tällä hetkellä Navigaattori on avoinna arkisin 8–16, mutta koronan sallimissa puitteissa aukioloaikoja on tarkoitus myöhemmin laajentaa. Paikan pop up -tilassa puolestaan erilaiset järjestöt, oppilaitokset ja muut kumppanit voivat pitää omia infojaan. Joka toinen perjantai pop up -tila muuttuu nuorison hengailupaikaksi, jonne voi vapaasti tulla viettämään aikaa kello 15–21.

– Teemme myös tiivistä yhteistyötä muun muassa oppilaitosten, TE-toimiston, Kelan ja yritysmaailman kanssa. Tehtävämme on koota kaikki palvelut yhdelle luukulle, jotta jokainen saa tarvitsemaansa apua, kertoo suunnittelija Tiina Pursiainen.

Kaikkien navigaattorilaisten missiona on tarttua ongelmaan nopeasti. Nuorisonohjaaja Tommi Salmelan mukaan kevyemmät asiat hoituvat yleensä siltä seisomalta ja tarvittaessa asiaa aletaan edistää oikean tahon kanssa. Tiloissa on myös neuvottelu- ja ohjauspisteitä, joissa asiaa voidaan käsitellä yksityisesti lisää.

– Meidät tavoittaa hyvin myös puhelimen, sähköpostin tai somen kautta. Ohjaamon nuorisontyöntekijät löytyvät myös Discordista. Toimintaa kehitetään koko ajan, sanoo Salmela.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Navigaattori

Torikatu 5, 70110 Kuopio
Puh. 044 718 1807
navigaattori@kuopio.fi
ohjaamo@kuopio.fi
www.kuopio.fi/navigaattori

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen