Takaisin sivun yläreunaan

Tahkon luonto tutuksi

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Kuopion Kaupunki/Soile Nevalainen

Maastopyöräily antaa mahdollisuuden tutustua Tahkon alueeseen laajemmin.

Luonnossa liikkuminen kiinnostaa yhä useampia, ja Tahkon monipuoliset maastot antavat tähän hienot mahdollisuudet. Jalkaisin ei päivässä ehdi kovin pitkälle, joten kannattaa harkita pyörän vuokraamista esimerkiksi Tahko Spalta tai Skimac Tahkolta. Vuokraamosta saa myös karttoja ja opastusta pyörän käyttöön. Varaa mukaan juotavaa sekä energiapitoista välipalaa ja lähde liikkeelle. Seikkailuyrittäjä Arto Jauhiainen vinkkasi kolme erilaista pyöräilyreittiä Tahkolle.

Koko perheelle sopiva muuta man tunnin kestävä reitti lähtee Tahkolta kohti Varpaisjärven tietä Sääskiniementien reunassa kulkevaa pyörätietä pitkin. Hieman ennen Varpaisjärventietä olevalta P-alueelta lähtee kelkkareitin pohja ylös kohti Nipasen huippua. Nipasella retkeilijää odottaa ensimmäinen kota ja tulipaikka, jossa voi pysähtyä ihailemaan Tahkon järvialueen luontoa. Pienen tauon jälkeen matka jatkuu metsäautotietä pitkin kohti Pehkubaaria, josta saa matkaevästä ja pystyy kiipeämään Tahkon näköalatorniin katselemaan maisemia. Tästä matka jatkuu vielä ylemmäs vaaran huipulle.

– Mikäli ei pysähtynyt Pehkun kohdalla niin viimeistään Panorama Barin kohdalla kannattaa pysähtyä nauttimaan maisemista, sanoo Jauhiainen. Tämän jälkeen voi palailla vasta sorastettua tietä pitkin kohti tuolihissin ala-asemaa ja Tahkon keskustaa.

Pidempi reitti harrastajille on Tahko MTB 25, eli Rahasmäen kierros, joka lähtee samoin Sääskiniementien varressa olevalta pysäköintialueelta kelkkareitin pohjaa ylös Nipasen huipulle. Täältä suunnataan Pehkun metsäautotien ja länsirinteiden tien yli Rahasmäen päälle.

– Louhoksella voi pysähtyä tulille, ja kannattaa käydä uimassa kvartsiittikaivoksen luonnonkirkkaassa vedessä, vinkkaa Jauhiainen. Rahasmäeltä suunnataan Karhunrypyn kautta takaisin Tahkolle, tai halutessaan voi poiketa vielä Hiekkoniemen kautta.

Kolmas Jauhiaisen suosittelema reitti on vaativin eikä sovi aloittelijoille. Tätä ei ole merkitty maastoon muiden reittien tavoin. Reitti lähtee Pehkun metsäautotien kautta Tarpisen metsäautotielle, mistä se jatkuu kelkkareittiä Kinahmin huipulle.

– Kinahmin huipulta on alueen parhaat näköalat, etenkin Siilinjärven ja Varpaisjärven suuntaan, sanoo Jauhiainen. Täältä voi jatkaa pieniä polkuja pitkin Nilsiän kylälle ja sieltä rantareittiä takaisin Tahkolle.

– Sähköavusteiset pyörät ovat tulleet jäädäkseen, ja niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, suosittelee Jauhiainen. Tekniikasta kiinnostunut voi valita täysjoustopyörän, ja myös leveärenkainen fatbike on hyvä valinta. Pyörä kannattaa ottaa kerralla vuokralle koko päiväksi.

– Lajiin kuuluu, että toisinaan luontoon ja maaperään saa tehdä lähempää tuttavuutta, mitä ei kannata säikähtää, Jauhiainen muistuttaa. Varaudu siis siihen, että vaatteet päätyvät pesuun päivän päätteeksi.

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen