Takaisin sivun yläreunaan

Trendinä ihonhoito

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Shutterstock

Tällä hetkellä panostetaan ihon hoitoon. Tuotteissa suositaan luonnollista, ekologista ja yksilöllistä kosmetiikkaa.

Hehkuvaan ja hyvinvoivaan ihoon halutaan nyt panostaa. Ihon- ja kauneudenhoidon trendit perustuvat parhaillaan muun muassa luonnonkosmetiikkaan, uusiin raaka-aineisiin, teknologiaan ja yksilöllisyyteen. Jokaiselle ihotyypille pyritään löytämään omat tuotteet ja rutiinit, joiden avulla saadaan parhaita tuloksia.

Arkisessa ihonhoidossa halutaan päästä helpolla ja saada rutiinit suoritetuksi vaivattomasti. Ratkaisuna valmistajat tarjoavat uudenlaisia monitoimituotteita ja entistä tehokkaampia ainesosia. Esimerkiksi kosteusvoiteeseen voi olla yhdistetty hoitava seerumi tai kasvonaamioon ihoa kuorivia ainesosia. Uudenlaisena raaka-aineena pinnalle kansainvälisesti on noussut tehokas CBD-öljy, josta on ennustettu seuraavaa kauneusmaailman hittituotetta. Ihonhoidossa antioksidanttisen öljyn uskotaan rauhoittavan muun muassa aknea.

Slow beauty -ideologia yhdistää ekologisen, eettisen ja kestävillä menetelmillä valmistetut kosmetiikkatuotteet. Trendikkään Slow Beautyn on tarkoitus hidastaa ja tasapainottaa elämäntahtia sekä omia rutiineja. Ihonhoidossa tarkoituksena on vähentää tarpeettoman kosmetiikan määrää, mutta panostaa tehokkaampiin ainesosiin ja tuotteisiin. Tällöin myös omaan hoitorutiiniin perehdytään, panostetaan ja halutaan käyttää aikaa. Rauhallisessa ihonhoitohetkessä häiriötekijät pyritään sulkemaan ulkopuolelle, jolloin keskitytään vain olennaiseen. Trendissä suositaan tuotteita, jotka ovat ominaisuuksiltaan mahdollisimman monitehoisia ja helposti kierrätettäviä.

Nousevana trendinä nähdään myös eläviä probiootteja sisältävät tuotteet. Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka tasaavat ihon luontaisia ominaisuuksia, kuten vastustuskykyä. Lisäksi ne rauhoittavat ärtynyttä ihoa ja estävät tulehduksia. Probiooteista hyötyy eniten herkkä, kuiva ja punoittava ihotyyppi. Kosmetiikassa probiootteja voi olla elävinä tai uutteena. Elävässä muodossa olevat bakteerit toimivat tehokkaammin kuin uutteena olevat.

Omalle iholle toimivien rutiinien ja tuotteiden löytäminen voi olla hankalaa, jolloin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Ammattilaisen on helpompi tunnistaa ihon tarpeet ja löytää sille toimivat rutiinit. Tuotteisiin kannattaa panostaa ja niiden käyttöön kannattaa perehtyä, jolloin tulokset ovat parhaimpia mahdollisia.

 

Oman ihotyypin tunnistaminen

Normaali iho
Normaali iho on ihanteellinen tyyppi, jossa kaikki toimii tasapainoisesti ja ongelmia ei ole. Muiden ihotyyppien hoidossa pyritään juuri tähän ihannetilaan, jossa iho on kimmoisa, pehmeä ja ihohuokoset ovat pienet ja miltei näkymättömät. Normaalissa ihossa ei ole rasvaisia eikä kuivia kohtia. Se pysyy puhtaana lähes vaivattomasti, ollen kuulas ja heleä.

Sekaiho
Sekaiho voi olla sekoitus rasvoittuvaa, kuivaa ja normaalia ihoa. Ihossa voi olla sekä rasvaisia, normaaleja että kuivia alueita. Kasvojen T-alue kiiltää herkästi päivän mittaan, ja siinä voi esiintyä epäpuhtauksia. Sekaihossa kiilto ja öljyyntyminen keskittyvät kasvojen keskialueelle, ja se voi olla muualta jopa kuivan oloinen. Se on erittäin yleinen ihotyyppi Suomessa ja Pohjoismaissa.

Kuiva iho
Kuivan ihon rakenne on ohut ja karhea, jolloin se myös voi tuntua kireältä. Kasvojen huokoset ovat tiivistyneet lähes olemattomiksi, ja silloin niissä ei myöskään näy epäpuhtauksia. Tällainen iho huutaa kosteutusta. Tähän ihotyyppiin ilmestyvät rypyt ja juonteet näkyviin helpoiten.

Rasvoittuva iho
Rasvainen iho on kiiltävä ja epäpuhdas. Ihohuokoset ovat laajentuneet ja talineritys on runsasta. Iho kuultaa epätasaisesti ja näyttää usein kalpealta ja kellertävältä. Rakenteeltaan se on paksu. Ihotyyppi luo helposti mustapäitä ja näppyjä otsan, nenän ja poskipäiden muodostamalle T-alueelle.

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen