Takaisin sivun yläreunaan

Alueen ruokalähettiläs: Henri Jauhiainen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä, Eetu Ollikainen | Kuvat ERG/Taste Savo | Kaupallinen yhteistyö

Henri Jauhiainen on Ruukin tuvan yrittäjä.

Mistä sinut tunnetaan?

Olen matkailualan yrittäjä Sonkajärveltä, Jyrkän kylältä. Minut tunnetaan erityisesti Ruukin Tuvan isäntänä. Olen erityisen ylpeä siitä, että yritykseni on kehittynyt ja kasvanut viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana aidosti ympärivuotiseksi matkailukohteeksi. Tupa sijaitsee 27 kilometrin päässä Sonkajärveltä.

Millainen on paras makumuistosi?

Lapsuuden paras makumuisto on mummon tekemä mykyrokka. Olen itsekin vähän treenannut tekemistä, mutta ihan vielä en alkaisi yksinään tätä perinneruokaa laittamaan. Tässä olen vielä oppipoika.

Mistä inspiroidut?

Minua inspiroi ympäröivä luonto – varsinkin, kun siihen kytkeytyy sienten tai marjojen keräily, metsästys ja kalastus. Myös Ruukin Tuvan pitopalveluruoat perustuvat mahdollisuuksien mukaan lähiluonnon ja -tilojen antimille.  Nykyään käyn itse vähän vähemmän keräilemässä ja kalastamisessa, sillä yritystoiminta vie enemmän aikaa. Onneksi olemassa on hyvät verkostot. Joka syksy varaan aikaa metsästämiselle, sillä samalla pääsee luontoon ja hankkimaan ruokaa pöytään.

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Savolaisuus on makuasia. Minulle gastronomia merkitsee hyviä mukavia hetkiä läheisten ihmisten kanssa. Samalla se on oppimista ja kehittymistä. Varsinkin Skandinavian ulkopuolelta tulevia matkailijoita voi yllättää se, miten paljon raaka-aineita voi kerätä suoraan metsästä. Monia raaka-aineita, kuten marjoja, voi syödä sellaisenaan ja loppujenkin, kuten kalan tai sienien, hankintaan voi osallistua.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Kokeile rohkeasti erilaisia juttuja, reseptejä ja makuyhdistelmiä. Älä pelkää epäonnistumista!

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Ehdottomasti itse metsästettyä riistaa, sillä siinä on aina tarina takana. Toinen vaihtoehto on hakea viemisiksi lihaa lähitilalta.

 

Taidetta, kulttuuria ja perinteitä

Kaikki aktiviteetit löytyvät osoitteesta www.tastesavo.fi/makumatkat-savossa

Keramiikkakursseja ja pohjoissavolaista käsityötä

Keramiikkastudio Jenni Linnoven miljöö on rauhaisaa maalaiselämää henkivä kulttuurihistoriallinen nähtävyys. Myymälässä on myös muiden alueen käsityöyrittäjien tuotteita. Tarjolla on kaksi eri työpajaa: mukin koristelu tai rakupoltto. Lisäpalveluina keittolounas kurssin ohessa tai kahvit vaikka marjapiirakan kera.

 

Jätkänkämpän perinne- ja savusaunaillat

Legendaarisessa saunatuotteessa yhdistyvät suomalaisuus, herkulliset hetket, hyvinvointi ja aito elämys. Näe tukkilais-
esityksiä, koe savusaunan löylyt ja maista Jätkänkämpän ruokia hanuristin ja viulistin viihdyttäessä. Perinneillat Rauhalahdessa kesällä viikoittain ja ryhmille varauksesta.

 

Kalapuro – talonpoikaistilan kierros ja ateria

Alkuperäisessä asussaan säilynyt 1800-luvun talonpoikaistalo Kalapuro henkii Tuovilanlahden ja koko Pohjois-Savon historiaa. Tutustu tilan historiaan ja nauti perinteinen ateria talonväen Taavetti ja Stina Virtalan vieraana. Varaukset www.majatalo-osula.fi

 

Tuovilanlahti – Voimaa luonnosta

Tuovilanlahdessa voit aistia muinaishistorialliset kohteet sekä kulttuurihistoriallista tunnelmaa. Näe uljas Korkeakosken kanjoni, vieraile opastetulla kierroksella muinaisella uhrilähteellä kuulemassa kansanparannuksesta ja opi keräämään villiyrttejä opastetulla kävelyllä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

European Region of Gastronomy – Kuopio Region 2020–2021

Pöytä on katettu: Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan herkullisimmat vuodet 2020–21 www.tastesavo.fi
Jaa artikkeli