Takaisin sivun yläreunaan

Kiireetöntä tukea sairastuneille

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Sairaalan vapaaehtoiset auttavat sairauteen sopeutumisessa.

Äkillinen sairastuminen on koko perhettä koskeva kriisi, joka herättää runsaasti tunteita ja kysymyksiä. Diagnoosin jälkeen niin sairastunut kuin hänen läheisensä saattavat kaivata ulkopuolista tukea ja neuvontaa.

Vuonna 2013 alkanut kansallinen OLKA®-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa, ja se tarjoaa potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä tukea sairauteen sopeutumisessa.

Tukipilarin OLKA-koordinaattori Juuso Vartiainen korostaa toiminnan matalaa osallistumiskynnystä. Kuka tahansa saa tulla OLKA-pisteelle tapaamaan sairaalan ja potilasjärjestöjen työntekijöitä sekä vapaaehtoisia.

– Pisteeltämme saa tietoa esimerkiksi vertaistuesta sekä potilasjärjestöjen toiminnasta. Hoidollisissa kysymyksissä emme voi kuitenkaan auttaa, Vartiainen muistuttaa.

OLKA-toimija Eeva Ledentsa ja OLKA-koordinaattori Juuso Vartiainen korostavat toiminnan matalaa osallistumiskynnystä.

 

Vuodesta 2019 lähtien KYSissä toiminut OLKA-toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. OLKA-toiminnan kouluttamat vapaaehtoiset toimivat sairaalassa useissa eri tehtävissä, kuten aula-avustajina, juttu- tai leikkikavereina tai esiintyjinä. Myös vertaistukijat koulutetaan tehtäviin.

Koulutetuille vapaaehtoisille on tarjolla myös säännöllisiä lisävalmennusmahdollisuuksia, kuten ensiapukursseja ja alkusammutuskoulutuksia. Vartiaisen mukaan kaikki yli 18-vuotiaat voivat hakea mukaan vapaaehtoiseksi.

– Syksyn aikana olemme käynnistämässä vapaaehtoistoimintaa uudestaan, ja etsimme jatkuvalla haulla uusia vapaaehtoisia. Tukipilarin nettisivuilla voi täyttää hakulomakkeen, minkä jälkeen otamme yhteyttä ja kutsumme haastatteluun, Vartiainen neuvoo.

Kuopion OLKA-pisteet sijaitsevat Kuopion yliopistollisen sairaalan pääaulassa ja Sädesairaalassa.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion OLKA-piste

KYS, Pääsairaala, rak. 1, pääaula, Puijonlaaksontie 2, Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen
Mirka Happonen