Takaisin sivun yläreunaan

Osteoporoosi altistaa murtumille

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Osteoporoosi on hiljainen sairaus, joka alkaa usein selkäkivuista.

Osteoporoosin tavallisin oire on murtuma. Sairaus voi edetä pitkällekin ilman näkyviä oireita tai kipuja. Vasta kaatuminen tai yhtäkkinen voimanponnistus, kuten painavien kauppakassien nostaminen autoon, voivat murtaa selkänikaman, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Hyvönen Puijonlaakson lääkärikeskuksesta. Hyvösellä on lähes 25 vuoden kokemus osteoporoosin tutkimuksesta ja hoidosta.

Yleensä potilaat ovat iäkkäitä ihmisiä. Sairauden kolme hälytysmerkkiä ovat ryhdin kumartuminen eteen, luiden murtuminen arkisissa tilanteissa sekä äkillinen selkäkipu. Ryhdin kumartuminen aiheuttaa myös rintakehän pienentymistä, mikä johtaa hengittämisen vaikeutumiseen.

– Osteoporoosi todetaan luuntiheyden mittauksella. Riskitekijöiden perusteella lääkäri osaa ohjata potilaan mittaukseen, kertoo Hyvönen.

Luuston tiheys olisi hyvä mitata keski-iän sivuuttamisen jälkeen, sillä se alkaa alentua 40 ikävuoden jälkeen prosentin vuodessa. Alenemisnopeuden saa selville uusintamittauksella parin–kolmen vuoden kuluttua. Jos tiheyden aleneminen kiihtyy 2–3 prosenttiin vuodessa, on aika aloittaa lääkitys.

– Lääkkeillä voidaan onneksi hidastaa sairauden kehittymistä tai jopa parantaa luun tiheyttä, kertoo Hyvönen.

Tavallisesti tiheys mitataan lonkista ja lannerangasta. Mikäli selässä on runsaasti kulumamuutoksia tai vatsa-aortta on kalkkeutunut, tulee myös selkäranka kuvata sivusta päin. Sivukuvasta nikamien muutokset tulevat paremmin esille. Hyvösen lääkärikeskukselta löytyvät ajantasaiset välineet tutkimuksen tekemiseen.

Iän lisäksi myös jotkin sairaudet, kuten laktoosi-intoleranssi tai keliakia, sekä pitkäaikainen, suun kautta otettu kortisonilääke tai rinta- tai eturauhassyövän jatkohoitoon käytetyt lääkkeet altistavat luukadolle.

– Riittävä liikunta on avain sairauden ehkäisemiseen. On tärkeää, että varsikin luiden kasvuaikana liikutaan runsaasti, sillä luun määrä jää ilman liikuntaa vähäisemmäksi, muistuttaa Hyvönen. Kaatumisia voi ehkäistä myös harjoittamalla tasapainoa, käyttämällä liukkailla nastakenkiä sekä huolehtimalla näöstään, jolloin kompastelu vähenee.

Puijonlaakson lääkärikeskukselta löytyvät lääkärin lisäksi myös hammaslääkärin ja gynekologin palvelut. Lisäksi hoituvat kotikäynnit, laboratoriokokeet, rokotukset ja muut lääkärihoidot.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Puijonlaakson lääkärikeskus

Kiekkotie 2, 70200 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen