Herkuttele tacoilla

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Kesko | Kaupallinen yhteistyö

Perinteiset meksikolaiset tacot taipuvat moneksi! Superhelppo kestosuosikki maistuu takuulla jokaiselle perheenjäsenelle.

Meksikolaistyyppinen ruoka tunnetaan sen mausteista, väreistä ja rohkeudesta. Erityisesti tacot ja tortillat ovat suomalaisten kestosuosikkeja, ja vakiinnuttaneet asemansa maukkaana viikonloppuruokana helppoudellaan.

Tacot ovat rentoa ruokaa, jota voi varioida aina tekijänsä näköiseksi. Pohjat ovat nopeita valmistaa itse, mutta nopeutta arvostava löytää ne myös valmiina. Pohjat valmistetaan maissi- ja durumvehnäjauhoista, öljystä ja vedestä. Valmiin taikinan annetaan vetäytyä jääkaapissa, minkä jälkeen ne paistetaan nopeasti valurautapannulla noin minuutti per puoli.

Tacojen tarjoilussa vain mielikuvitus on rajana. Pöytään on helppo kasata erilaisia täytevaihtoehtoja, joista jokainen herkuttelija saa kasatuksi mieluisen kokonaisuuden. Perinteisesti täytteenä tarjotaan muun muassa kanaa, kalaa tai lihaa, mutta trendikäs kokkaaja valmistaa vegaanisen version härkiksestä. Lisukkeena voi tarjota myös papuja, linssejä, sipulia tai paprikaa, joista voi tehdä muhennoksen.

Tuhdin täytteen lisäksi tacojen kanssa tarjoillaan avokadoista valmistettu tahnamainen guacamole ja tomaattisalsa eli pico de gallo, jotka voi valmistaa itse tai oikaista herkullisten ja laadukkaiden valmistuotteiden avulla. Lisäksi pehmeyttä makuihin saa ranskankermasta ja raikkautta yrteistä ja limestä. Tulisen ystävät lisäävät ateriaan vielä chiliä, jota ei voi käyttää liikaa. Muita suosittuja mausteita ovat esimerkiksi korianteri, valkosipuli, juustokumina ja lämpöä tuova kaneli.

Kokonaisuutta on helppo varioida eri ruokavalioihin. Vegaanisuuden takaa täytevalinnoilla, sillä pohjat ovat jo lähtökohtaisesti täysin kasvipohjaisia. Gluteenittomuuden varmistaa valmistamalla pohjat esimerkiksi maissijauhoista. Täysin kasvipohjaisen version saa vaihtamalla tortillaletun esimerkiksi salaatinlehdeksi.

K-Citymarket Päivärannasta löydät kaiken herkulliseen taco-iltaan! Nappaa siis ostoslista mukaan ja suuntaa notkuvien tiskien ääreen. Tai hyödynnä kiireisen arjen pelastajaa eli ruuan verkkokauppaa, ja saat ostokset suoraan kotiovellesi, juuri silloin kun itse haluat.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18
70420 Kuopio
Puh. 010 537 9600
Ma–su 7–22
www.k-citymarket.fi

Lohitacot

Resepti: k-ruoka.fi

Gluteenittomat lohitacot valmistuvat polentalla paneroiduista lohipaloista ja maissitortilloista. Tarjoa tacot marinoidun mädin ja avokadosalsan kanssa.

12 kpl • alle 30–60 min

600 g Pirkka Parhaat Benella -kirjolohifileetä
ripaus suolaa
2 kananmunaa
2 dl polentaa
öljyä paistamiseen
100 g kirjolohen mätiä
½ limetin mehu
1 tl soijakastiketta
1 Pirkka mieto punainen chili
1 kurkku
¼ (150 g) Pirkka punakaalia
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl Pirkka rypsiöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
12 pientä maissitortillaa

Avokadosalsa
1 (300 g) iso kypsä avokado
½ Pirkka punasipulia
1 tomaatti
2 rkl limetin mehua
½ ruukkua Pirkka tuoretta korianteria
¼ tl suolaa

Irrota kirjolohifileestä nahka ja nypi mahdolliset ruodot pois. Leikkaa kala noin 2 x 10 sentin paloiksi. Mausta palat suolalla.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Mittaa toiseen kulhoon polenta. Pyörittele kalapalat ensin kananmunassa ja sitten polentassa. Kuumenna öljy pannussa ja paista kalat joka puolelta rapeiksi.

Valuta mäti ja mausta se limetin mehulla ja soijakastikkeella. Hienonna chili ja sekoita se mädin joukkoon.

Leikkaa kurkusta pitkiä ohuita nauhoja esimerkiksi juustohöylän avulla.

Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja mausta punaviinietikalla, öljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Valmista avokadosalsa. Halkaise avokadot ja poista kivet. Irrota avokado kuorestaan lusikan avulla ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna punasipuli ja leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi.

Hienonna korianteri. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään ja mausta limetin mehulla ja suolalla.

Kuumenna tortillat mikrossa tai uunissa. Täytä marinoidulla punakaalilla, kurkkusuikaleilla, lohella, mädillä ja avokadosalsalla.